Újabb szenzációs ritkaságok az IT Evolúció kiállításon

A kommunikáció fejlődését bemutató újabb szenzációs ritkaságokkal gyarapodott az IT Evolúció gyűjtemény, a kiállítás létrehozója, Dr. Kutor László jóvoltából. A tárlat nyitott, bárki által látogatható a Neumann János Informatikai Karon.

- Az IT Evolúció kiállítás igen közel áll a szívemhez. Ennek egyik oka, hogy olyan tárgyakat láthatók, melyek a családi gyűjteményünkben is megtalálhatók – mondta Felde Imre személyes hangvételű megnyitó beszédében. Az ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes felidézte családtagjainak az elmúlt 150 év ipari kultúráját meghatározó műszaki tárgyaihoz kötődő gyűjtőszenvedélyét. Hozzátette: a tárlat anyaga jól tükrözi, hogy a villamosmérnöki diszciplinák, a tudásból manifesztálódott tárgyak hogyan alakultak informatikai eszközökké, majd ezekből hogyan jött létre a computer science önálló tudományága. Elmesélte, hogy mindig meginvitálják a gyűjtemény anyagának megtekintésére a külföldi vendégeket, akik rendkívül jókedvre derülve idézik fel az egyes tárgytípusokhoz kötődő személyes emlékeiket.



Minden, ami információ kezelés

A kibővített kiállítás az információs forradalmakat kiváltó találmányok kiemelkedően fontos és magyar vonatkozású tárgyait mutatja be.

A vitrinek fókuszpontjai: a nyelv és a beszéd (technológiai eredményei), az írás, a műszaki rajzolás, a könyvnyomtatás, a kép és hangrögzítés az elektromos távközlés, a digitális elektronikus számítógépek, a személyi számítógépek (felvonultatva a hazai iskola-számítógépeket), az Internet hazai megjelenése valamint a mindenütt jelenlévő mobil és gyakran okosnak nevezett technikák. A tárgyakhoz kapcsolódó történeteket Dr. Kutor László a kiállítás megálmodója ismertette. Lelkes beszámolója során a több mint négy évtized alatt összegyűjtött tárgyak történetéről mesélt.  Például a Károly Iréneusz József által kifejlesztett szikratávíró vevőről, melyet Marconival és Popovval egyidőben (1895-ben) mutatott be. A bemutató külön érdekessége volt az idén 50  éves első kereskedelemben kapható mikroprocesszor. az INTEL 4004, melynek kifejlesztésében fontos szerepet játszott Gróf András és Vadász László is.

A mikroprocesszorok első 10 évét bemutató látványos és szakszerű összeállítást Dr. Molnár András az Egyetem általános rektorhelyettese a magángyűjteményéből hozta létre.



Az öt évvel ezelőtt nyílt kiállítás bővítésének ösztönzése idén nyáron merült fel az egyetem vezetésében. A tárlat újabb, kibővült anyaga tehát néhány hónap alatt kerülhetett a vitrinekbe. A tárlat nyitott, bárki által megtekinthető.

GALÉRIA

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek