Zöld úton – párbeszéd a környezetvédelemről

A klíma- és természetvédelem legfontosabb kérdéseiről esett szó azon a fórumon, amelyet az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat rendezett november 16-án. Az egyetem a „Magyarország zöld úton jár - párbeszéd a környezetünk védelméről” címmel indított online konzultációhoz kapcsolódó országjáró körút egyik állomása volt.

Az egyetemi látogatásokkal egybekötött előadássorozat két hónapon át tart, és a legnagyobb városokat érinti. A cél az, hogy egyetértési pontok jöjjenek létre a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiben: többek közt az illegális hulladéklerakók felszámolásáról, a megújuló energia népszerűsítéséről, vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról. A figyelemfelhíváshoz az agrártárca ország-fásítási programja is hozzájárul a következő hetekben. Az Óbudai Egyetemen tartott fórum lehetőséget teremtett a hallgatók számára, hogy kötetlenül beszélgethessenek a jövőjüket közvetlenül érintő témában.



Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a 21. század egyik fő kihívása a környezetünk megóvása, az ezzel kapcsolatos felelősségünk vállalása, ami a fenntartható jövő kulcsa. A konzultáció és a felsőoktatási intézmények bevonásával zajló országjárás a Kormány környezetvédelem terén végzett tevékenységére hívja fel a figyelmet. A fórumon a Zöld Programban elért eredményeket és a jövőbeli terveket ismertette. „A klímaváltozás egyre intenzívebben van jelen az életünkben, aminek negatív hatásai hangzatos szólamok helyett konkrét intézkedéseket igényelnek. Bízom benne, hogy Magyarország egyre magasabb szinten fog hozzájárulni a környezeti és éghajlat-politikai célok megvalósulásához. Az irányok meghatározásában számítunk a kérdőív eredményeire”. Hozzátette: számukra rendkívül fontosak a hallgatói visszajelzések is.

Prof. Dr. Molnár András, általános rektorhelyettes kifejtette: „zöld kérdésben” az egyetem számára legfontosabbnak a hallgatók, a jövő nemzedéke, a leendő cégvezetők szemléletformálását tekinti. Az egyetemen régóta szelektíven gyűjtik a hulladékot, közte kiemelten fontosnak tartotta megemlíteni a veszélyes hulladékok elkülönítését. A járműflottát lecserélték elektromos autókra. Jóval az alternatív energiaforrások elterjedése előtt az intézmény egyes épületeit napelemekkel látták el. Csak a Bécsi úti campuson 64 KW óra csúcsteljesítményű napelem üzemel. A rektorhelyettes elismeréssel szólt az alternatív megoldások kormányzati támogatásairól. Arra a hallgatói kérdésre, hogy az egyetemi szemlélet formálás milyen módon kapcsolódik a „zöld gondolkodáshoz”, válaszában kifejtette: az intézmény egyes épületeinek tetejére oktatási célra használt kísérleti napelem rendszereket telepítettek. Vannak szélturbinák és bioerőművek is, melyek tanulmányozásával a hallgatók elsajátíthatják a racionális energiagazdálkodás alapjait. Megemlítette azt is, hogy az új campusról szóló elképzelésekben már a kezdetekkor megjelent a zéró széndioxid kibocsátásra törekvés.

Dr. Gór Csaba választókerületi elnök (Budapest 4-es vk) a budai zöldterületek, köztük az egyetem Bécsi úti épülete fölött húzódó fás-erdős rész védelme, fejlesztése terén elért eredményekről beszélt.

A Zöld Követ Egyesület szakmai partnerként szintén hozzájárult a kérdőív létrejöttéhez, és az országjáráshoz is csatlakozik. Király Nóra, a szervezet elnöke elmondta: céljuk, hogy minél többen részt vegyenek a társadalmi párbeszédben, hogy a válaszokat a jövőben beépíthessék a munkájukba.” Hozzátette: számít a fiatalok aktív részvételére a környezetvédelem ügyében.

A kérdőív az alábbi oldalon található: www.zold.kormany.hu

GALÉRIA

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek