A modellváltó egyetemek a kormány stratégiai partnerei

A kormány stratégiai partnerként tekint a modellváltó egyetemekre céljainak megvalósításában – többek közt ez hangzott el A megújuló felsőoktatás ünnepe című rendezvényen, melyet Veszprémben tartottak november 8-án. A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumát Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Cser-Palkovics András képviselte. Az egyetemnek szóló díszoklevelet Székesfehérvár polgármestere, a kuratóriumi tagként vette át Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől, valamint Stumpf Istvántól, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztostól.

A Veszprémi Petőfi Színházban tartott ünnepi eseményen Palkovics László hangsúlyozta: a százéves struktúra átalakítása hosszú, támadásokkal kísért folyamat volt, de mára 21 egyetemen sikeresen megvalósultak a kormány elképzelései. A modellváltás egyik fontos eleme a pénzügyi háttér, a kiszámítható finanszírozás megteremtése, melyben az állam továbbra is szerepet vállal, de fenntartóból partnerré válik. A finanszírozás átalakítása során a felsőoktatási intézmények támogatása jövőre eléri az ezermilliárd forintot, ami egyedülálló a magyar oktatás történetében. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy az egyetemek 2700 milliárd forintos fejlesztési igényét kielégítsék, ennek nagy része már rendelkezésre áll. A miniszter hozzátette: az új modell elfogadottságát jelzi többek közt az is, hogy idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly és 180 ezer hallgató tanul modellváltó intézményben.

Stumpf István közölte: az átalakítás révén minőségi fordulatra, karakteres intézményi profil kialakulására számítanak. Az állam fontos feladata a folyamatos párbeszéd fenntartása az intézményekkel, a minőségbiztosítás erősítése – húzta alá, és kijelentette, hogy az átalakítás révén javult az életpálya feltételrendszere.



A rendezvényen a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványok képviselői díszoklevelet vehettek át. Az Óbudai Egyetemnek szóló díszoklevelet Cser-Palkovics András, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja vette át Palkovics Lászlótól és Stumpf Istvántól.
Frissítve: 2021.11.18.

Legfrissebb cikkek