Prof. Exel és Prof. Brouwer látogatása az Óbudai Egyetemen

Prof. Werner Brouwer és Prof. Job van Exel a holland Rotterdami Erasmus Egyetemről tettek látogatást az Óbudai Egyetemen 2021. október 8-án és 9-én. Mindketten az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) Tudományos Tanácsadó Testületének tagjai.

A két professzor látogatása során találkozott Prof. Dr. Kovács Levente rektorral, és tudományos, illetve kutatási megbeszéléseket tartottak a kollégákkal, amelyeken Prof. Dr. Gulácsi László, Prof. Dr. Péntek Márta és Prof. Dr. Zrubka Zsombor is részt vettek.

Prof. Werner Brouwer az egészségügyi közgazdaságtan professzora, Chairman, Erasmus School of Health Policy & Management, és nyolcadik éve tölti be a stratégiai dékáni pozíciót az egyetemen, mint a Rotterami Erasmus Egyetem dékánja. Prof. Job van Exel az egyetem Institute of Health Policy & Management (iBMG) vezetője. Mindketten az Egészségügyi Közgazdaságtani Kutatóközpont, EKIK Tudományos Tanácsadó Testületének tagjai. Fő kutatási területük az életminőség kutatás, költségszámítás, technológiaelemzés.

Több rangos publikációban is társszerzők voltak az EKIK kollegákkal, 2021-ben megjelent legutóbbi cikk: Baji P, Brouwer WBF, van Exel J, Golicki D, Prevolnik Rupel V, Zrubka Z, Gulácsi L, Brodszky V, Rencz F, Péntek M., Validation of the Hungarian version of the CarerQol instrument in informal caregivers: results from a cross-sectional survey among the general population in Hungary. Quality of Life Research. 2021 Feb;30(2):629-641. doi: 10.1007/s11136-020-02662-8. Epub 2020 Oct 10., PMID: 33037979, IF: 4.147 Scimago Q1.

Az évente tartott megbeszélések idei témája részben közös kutatások és közös publikációk megbeszélése volt, részben pedig új kutatási és együttműködési irányok feltérképezése. Brouwer és Exel professzorok elmondták, hogy a Rotterdami Erasmus Egyetem magas ranking poziciójának (Times Higher Education 72. pozició) megőrzése, illetve javítása, valamint a holland és az EU kutatásfinanszírozás következő hét éves ciklusára való felkészülés érdekében új együttműködési formát hozott létre a Delft University of Technology-val (Times Higher Education 75. pozició) és a Rotterdami Egyetem Erasmus Medical Center.

Az együttműködés célja, hogy a technológiai fejlesztések (Delfti Műszaki Egyetem), az orvosi egészségtudományi kutatások, valamint a társadalomtudományok (Rotterdami Erasmus Egyetem) együttműködésének eredményeképpen olyan innovációk szülessenek, amelyek piaci és társadalmi felhasználásra kerülnek. Az olyan technológiai fejlesztés, amelynek nincs piaci, társadalmi hasznosulása, nem hatékony, nem költség-hatékony és igazi innovációnak sem tekinthető. Ez az egyetemek közötti együttműködés, amelyet konvergencia programnak is neveznek, egy menedzselt multidiszciplináris project, amely a graduális, postgraduális és PhD hallgatókra is kiterjed, nem csak az egyetemek oktatóira és kutatóira. A projekttől a társult egyetemek a ranking poziciójuk és a pályázati erejük növelését várják.

A látogatás programjában a szakmai megbeszélések mellett az Óbudai Egyetem és a Rotterdami Erasmus Egyetem közötti együttműködés lehetőségeinek az áttekintése is szerepelt.

GALÉRIA

Frissítve: 2021.11.25.

Legfrissebb cikkek