Ybl Kar a Párizsi Magyar Intézetben

Prof. Dr. Anthony Gall, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar megbízott dékánja az egyik kurátora annak a tárlatnak, amely Kós Károly építőművészetét mutatja be a Párizsi Magyar Kulturális Intézetben. A „Kós Károly – a 20. század legmagyarabb európai építőművésze” című kiállítás (élőben) 2021. április 24-ig tekinthető meg.

A kurátorok, Prof. Dr. Anthony Gall, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar megbízott dékánja és Kenyeres István Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója (BFL) által összeállított kiállítás három témakörön keresztül mutatja be Kós Károly építészeti tevékenységét: az első rész (Építész) Kós Károly életútját és munkásságát mutatja be az I. világháborúig. A második (Stambul) az építész I. világháború alatti isztambuli tevékenységébe enged bepillantást, a harmadik (Erdély) Kós I. világháború utáni tevékenységét dolgozza fel. A kiállítás számos fotót, tervrajzot is bemutat, az építész kiemelkedő alkotásairól az emeleti kiállítótérben látható válogatás.

A kiállítás a Párizsi Magyar Kulturális Intézet, Budapest főváros Levéltára (BFL) és az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának és a Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével jött létre. Kurátorok: Anthony Gall (Óbudai Egyetem) és Kenyeres István (BFL).

 

A témában kisfilm is készült, amely francia nyelven mutatja be a nagy építész munkásságát és az intézetben lévő kiállítás anyagát.



Fotó: http://www.lakaskultura.hu/hirek/kos-karoly-az-orszagepito/
Frissítve: 2021.04.16.

Legfrissebb cikkek