Kutatók Éjszakája online, az Óbudai Egyetemről

Az Óbudai Egyetem (ÓE) az őszi Európai Kutatók Éjszakája programsorozat magyarországi eseményeinek szervezői közé került az év elején beadott konzorciumi pályázat alapján. A rendezvényt a vírushelyzet miatt idén a virtuális térben rendezik meg egész Európában november 27-én és 28-án. Az eseményhez kapcsolódva az Egyetem valamennyi kampusza izgalmas kisfilmekkel, érdekes előadásokkal, kísérletek bemutatásával és az elmúlt évek sikeres programjainak felelevenítésével jelentkezik, melyeket az Intézmény honlapján és a legnagyobb videó-megosztó oldalon keresztül érhetnek el az érdeklődők.





Az Óbudai Egyetem hazai és külföldi kutatók szórakoztató, inspiráló, előadásaival, izgalmas kísérletekkel, laborbejárásokkal, játékos programokkal és kísérletekkel jelentkezik. Minden kar több kisfilmet is készített, összesen 140 videó kerül fel a legnagyobb videó-megosztó csatornára, amelyekben a karok képzéseit is bemutatják.

Az Európai Kutatók Éjszakája bemutatja a tudomány sokféleségét és annak a polgárok mindennapi életére gyakorolt hatását, ösztönözve a kutatói karrier iránti érdeklődést. Az eseményhez idén 29 ország csatlakozik. Magyarországon több mint 80 intézmény, közel 700 online programot kínál. A szervezők célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkáját széles körben vonzóvá tegyék. Az egyes intézmények szakemberei, hallgatói szórakoztató oktatási anyagok segítségével minél több érdeklődővel szeretnék megismertetni az egyes tudományterületeket, többek közt kísérletek, tudományos előadások, szimulációk, játékok révén. A programokkal idén elsősorban a fiatalokat, köztük különösen a fiatal innovátorokat és a lányokat szólítják meg. Az eseménydús és izgalmas Kutatók Éjszakája közelebb viszi a tudományokat és a kutatókat a nagyközönséghez, növeli a kutatási és innovációs tevékenységek ismertségét, érthetőségét. Ugyanakkor támogatja a kutatók nyilvános elismerését, megérteti munkájuk mindennapi életünkre gyakorolt hatását, és a fiatalokat kutatói karrier választására, az oda vezető tanulmányok megkezdésére ösztönzi.

Az Óbudai Egyetem online programjai

Az online programok itt érhetőek el: http://uni-obuda.hu/KutEj_2020/

Az Óbudai Egyetem LIVE Stream programja: 
13:00 - 13:30  Prof. Dr. Kozlovszky Miklós: "Mass Ventil", Tömeglélegeztető berendezés fejlesztése
13:30 - 14:00  Bóday Tamás: 5G hálózatok és innovatív alkalmazásai
14:00 - 14:30  Jurcsó Péter: A végtelenül kicsitől a végtelenül nagyig – CERN Covid idején
14:30 - 15:00  Takács Kristóf: Malacok és robotok - a jövő vágóhidja
15:00 - 15:30  Dr.  Buza Gábor: Lézerek világa
15:30 - 16:00  Simon Gábor: Egészségfejlesztés a megelőzés jegyében: mit tehetünk önmagunkért?
16:00 - 16:30  Nagyné Elek Renáta: Robotok a műtőben - a sebészeti robotok jelene és jövője
16:30 - 17:00  Timon Rabcuk: Metamaterials
17:30 - 18:00  Vívó Péter: Funkcionális reaktív grafika
18:00 - 23:00  Válogatott fejezetek az Óbudai Egyetem K+F+I eredményeiből

Az LIVE Stream program itt lesz elérhető: 

https://www.youtube.com/channel/UCTEKjoWLce3izUWedaB1gJg

Regisztráció
A programokra november 26-án 12:00 óráig lehet regisztrálni, ezután lezárul a jelentkezés az eseményekre. Emellett számos olyan esemény is lesz, ami regisztráció nélkül, folyamatosan megtekinthető.

A tavalyi Kutatók Éjszakája eseményekből egy kis ízelítő:



Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg.


 

 

GALÉRIA

Frissítve: 2021.04.19.

Legfrissebb cikkek