Három szakmaterület innovatív projektjei a záróvizsgán





Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karán (RKK) idén nyáron 30 formatervező mérnök tett sikeres záróvizsgát. Szakdolgozati projektjeiket minden alkalommal kiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők, az Egyetem Doberdó úti Tanácstermében.












Az Egyetem RKK karán folyamatos a megújulás a hallgatói innováció területén. Az Ipari termék- és formatervező mérnöki szak három specializációja, az Öltözék és kiegészítők, az Enteriőr és textil és, valamint a Csomagolás mindinkább a kreatív ipari kihívások irányába fejlődik. Eszerint a műszaki területek, a design, az ergonómiai és marketing ismeretek kreatív ötvözésével a hallgatók egyre magasabb szintű projekt feladatokat képesek megoldani, illetve hazai és nemzetközi pályázatokon eredményesen részt venni.


A szakdolgozatok is, ennek megfelelően, komplex gondolkodásmódot igényelnek. Az ötlettől azonban hosszú út vezet a kivitelezett modellekig, prototípusokig, melyek összhatásán a helyes arányérzék, a választékos szín- és anyaghasználat, különleges formaalakítás és igényes technológiai megoldások érvényesülnek.


Az enteriőr témák fókuszában voltak például a kis terek funkcionális átalakításai és berendezései, kreativitást fejlesztő óvodai térelválasztók, illetve stílus-meghatározó mintatervezések. Csomagolástervezés tekintetében előtérbe került az e-kereskedelem, a gyógyszerek okos szállítói csomagolásai, az egyedi- és gyűjtőcsomagolások korszerű megoldásai éppúgy, mint a játék- és kozmetikumcsomagolások új arculatai. Zero-waste öltözékek és újrahasznosított anyagú, látványos fesztivál - esőkabátok, funkcionális triatlon táskák és a hagyományőrző minták textilmintaként történő átírásai jellemezték az öltözéktervező hallgatók különleges témaválasztásait.


A fotókon látható munkákat Dósa Anikó, Nyíri Dóra, Oláh Veronika, Papp Krisztián, Pintér Ábel, Sölch Bernát, Szabó Vanda és Vági Ágnes készítették.








Frissítve: 2019. 07. 02.

Legfrissebb cikkek