Az Óbudai Egyetem díszdoktorává avatták az üzbég innovációs minisztert

Az Óbudai Egyetem díszdoktorává avatták Prof. Dr. Ibrokhim Abdurakhmonov üzbég innovációs minisztert – közölte Prof. Dr. Kovács Levente rektor a mai ünnepélyes ceremóniát követően. Az Óbudai Egyetem hangsúlyos céljai közé tartozik a nemzetközi kapcsolatok erősítése, különös tekintettel az egyre dinamikusabban fejlődő közép-ázsiai térségre – hangsúlyozta a rektor. Az eseményen részt vett Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki előadásában az egyik legfontosabb feladatnak a kutatási és innovációs ágazat megerősítését nevezte.

Az Óbudai Egyetem évek óta együttműködik üzbég egyetemekkel – fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente. Elmondta: a korábbi geoinformatikai tudományos kooperáció mellett közös doktori képzést indítanak precíziós mezőgazdasági, informatikai, orvosbiológiai mérnöki és mélyépítő tudományterületeken. Az Óbudai Egyetem tudományos parkjainak kialakítása során is szeretnének az üzbég partnerekkel tapasztalatot cserélni.



Az Óbudai Egyetem Doctor Honoris Causa Díjjal – tiszteletbeli díszdoktori címmel – ismerte el Prof. Dr. Ibrokhim Abdurakhmonov tudományos tevékenységét. Üzbegisztán innovációért felelős minisztere az agrárgenomika tudományának nemzetközileg is elismert képviselője, fő kutatási területei közé tartozik a csíraplazma jellemzése és genetikai térképezése – hangzott el a tudós dísztoktori méltatásakor. Ibrokhim Abdurakhmonov professzor székfoglaló előadásában kitért arra, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolja gyapottermesztést, illetve a növény nemesítése milyen lehetőségeket nyit az üzbég gazdaság számára.





Prof. Dr. Palkovics László rámutatott, hogy koronavírus-járvány minden korábbinál erőteljesebben hívta fel a figyelmet a kutatás és innováció jelentőségére. A kormány az ágazat fejlesztését a szabályozási környezet egyszerűsítésével, az állami támogatások növelésével, a kutatók, fejlesztőmérnökök számának növelésével, a kis- és középvállalkozások támogatásával és a nemzetközi partnerségek erősítésével segíti elő. A miniszter szerint az egyetemek központi szerepet töltenek be a hazai innovációs ökoszisztémában, ezért is volt szükség a modellváltásra.
Frissítve: 2021.12.10.

Legfrissebb cikkek