Magyar-Üzbég Rektori Fórum

Taskentben tartották 2021. június 21. és 23. között a Magyar-Üzbég Rektori Fórumot, melyen Dr. Pogátsnik Monika, az Alba Regia Műszaki Kar oktatási dékánhelyettese képviselte az Óbudai Egyetemet. A magyar delegáció tagjai sikeres együttműködési tárgyalásokat folytattak üzbegisztáni állami egyetemi rektorokkal és vezetőkkel, ahol a jövőbeli kapcsolatépítési lehetőségek feltárásáról is eszmecserét folytattak.

A magyar-üzbég kétoldalú oktatási és gazdasági együttműködés elsődlegesen a mezőgazdasági és vízgazdálkodási tudástranszfer, az orvostudományok, az építész- és építőmérnöki tudományok, illetve a műszaki, gazdálkodási és pénzügyi területekre terjed ki. A Stipendium Hungaricum (SH) kiválósági ösztöndíjprogrammal jelenleg tizenegyezer külföldi egyetemi hallgató tanul hazánkban, ebből százfős kvóta áll az üzbég egyetemi hallgatók rendelkezésére magyarországi tanulmányok folytatására. Döntés született arról is, hogy a második Magyar-Üzbég Rektori Fórumot Budapesten rendezik a közeljövőben.



Az Óbudai Egyetem üzbég kapcsolatai a Doctoral Studies in GeoInformation Sciences (DSinGIS) Erasmus+ Capacity Building in Higher Education, Key Action 2 projekt köré épülnek, amelyeket 2017. és 2021. között az Óbudai Egyetem vezetett. A konzorciumban öt üzbég egyetem vett részt: National University of Uzbekistan named after Mirzo Ulug’bek (NUU), Karakalpak State University named after Berdakh (KSU), Tashkent Institute of Architecture and Civil Engineering (TIAC), Tashkent Institute of Irrigation and Agricultural Mechanization Engineers (TIIAME), a Samarkand State Architectural and Civil Engineering Institute (SamSACEI). Jelenleg előkészítés alatt áll egy megállapodás megkötése a meglévő földmérő és földrendező BSc képzésre építve, kettős diploma kialakítására, valamint cserehallgatók fogadására. A sikeresen lebonyolított projektekre alapozva szeretnének továbbiakat is generálni, melynek témája a precíziós mezőgazdaság témaköréhez kapcsolódik majd.

Frissítve: 2021.12.06.

Legfrissebb cikkek