Első alkalommal vett részt az Óbudai Egyetem a Múzeumok Éjszakáján

IT Evolúció címmel az információtechnológiai forradalom hátterében lévő fejlődést bemutató állandó kiállítást tekinthették meg az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán az érdeklődők június 26-án. Az Intézmény ezzel a rendhagyó tárlattal kapcsolódott a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz.

A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, több mint 180-an látogatták meg, széles korosztályi megoszlásban, a kiállításra folyamatosan érkeztek a látogatók. Az állandó tárlaton ezernél is több, az elektronikai eszközök evolúcióját szemléltető különleges, érdekes tárgy tekinthető meg. A Múzeumok Éjszakája programjában az érdeklődők többek közt tárlatvezetés során, működés közben ismerhették meg, milyenek is voltak a rádiózás előfutárai, a számolás és a számítástechnika kezdetleges eszközei. Betekintést nyerhettek az információtárolók és az elektronika fejlődésébe. A Bartók Rádió június 26-án bejátszott egy korábbi hosszabb interjút az IT Evolúció kiállításról, ezért többen annak hatására látogattak el a kiállításra, melyre a beléptetést és a látogatók irányítását a NIK Hallgatói Önkormányzatának tagjai végezték.

Az IT Evolúció - információtechnológiai forradalom

Az érdeklődők a NIK aulájában ez alkalomból kiállított korszakos jelentőségű személyi számítógépek működő darabjait is kipróbálhatták. Többek közt: HP9100, IBM PC, Apple II. Apple MAC Classic, Apple iMAC, Apricot számítógép, Első IBM Laptop, Commodore hordozható számítógép, és az egyik legelső számítógép terminál a Teletype működés közben. Utóbbival lyukszalagra lehetett lyukasztani a látogatók nevét.

Dr. Kutor László címzetes egyetemi tanár tárlatvezetései és bemutatóinak témái között szerepelt: Jedlik Ányos ívlámpája, (+ utcai ívlámpa), 160 éves digitális bináris zenegép, szemelvények a Voyager űrszonda által szállított „emberiség üzenete” lemezről, Analóg lemez lejátszás mechanikus hangszedővel.

Dr. Jeszenszky Sándor bemutatót tartott az ívkisülésről, a rádiózás előfutárának korai kísérleteiről, a villámhárító, valamint a Titanic szikratávírójának működéséről, Károly Iréneusz József szikratávíró vevőjéről működés közben, korai röntgen kísérletekről. Röntgen elvétel készítését is bemutatta villanykörtével.

Prof. Dr. Kozlovszky Miklós a Neumann János Informatikai Kar dékánja a HUAWEI Magyarország képviselőjével, Gecse Mariann kommunikációs igazgatóval együtt tartottak izgalmas bemutatót a legkorszerűbb 5G telefonrendszer lehetőségeiről és a VR valóság és valós idejű képi kommunikáció új lehetőségeiről az 5G mobilhálózatban. A látogatók egy 5G MIMO antennát is megtekinthettek a  kiállítás részeként.



A rendezvényt a magyarországi műszaki muzeológia több vezető személyisége is megtisztelte látogatásával: Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, a Műszaki és Közlekedési Múzeum korábbi főigazgatója, Dr. Jeszenszky Sándor, az Elektrotechnikai Múzeum korábbi igazgatója (aki saját gyűjteményéből tartott bemutatókat), Tóth Péterné, a Tudományos újságírók klubjának korábbi elnöke, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Technikatörténeti Bizottság elnöke, Dr. Choppon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója és Benda Lászlóa ferencvárosi villamosok és trolik áramellátását biztosító egyenirányító állomás (múzeum) vezetője.

A bemutatókat többször megismételték, még 22.00 óra után is nagy volt az érdeklődés. Az utolsó látogató éjfél előtt hagyta el a kiállítást.

GALÉRIA

Frissítve: 2021.12.06.

Legfrissebb cikkek