EKIK Nap 2021

Az Óbudai Egyetem vezetése magas szintű elismeréseket adott virtuális platform keretében az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgató-helyettesével közösen a 2021. május 7-én megtartott EKIK Napon.

A járványügyi korlátozásoknak megfelelően az ünnepséget szűk körben, az Óbudai Egyetem vezetőségének részvételével és a meghívottak Zoom online felületen történő bekapcsolódásával rendezték meg. Az EKIK Napra előzetesen, személyes részvétellel tervezett eseményeket el kellett halasztani, ennek ellenére az ünnepélyes díjátadás hibrid formában megvalósult.

Prof. Dr. Kovács Levente rektor köszöntőjében kiemelte, hogy az Egyetem életében kiemelt jelentősége van ezen rangos ünnepségeknek, amelyek alkalmat teremtenek arra, hogy a legnagyobb presztízsű kitüntetéseket átadhassák. A köszöntőbeszéd további részében röviden ismertette az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) megalakulásának körülményeit, történetét és fejlődősét, valamint emlékeztetett a tavalyi EKIK Nap megrendezésének meghiúsulására is.



A rangos elismeréseket azok részére szavazta meg a Szenátus, akik a világszintű tudományos életben elismertek, és hosszú távú, aktív kapcsolatot ápolnak az Intézménnyel.

Doctor Honoris Causa oklevelet kapott Prof. Dr. Toshio Fukuda (Nagoya Egyetem, Japán, 2020), Prof. Dr. Okyay Kaynak (Bogazici Egyetem, Isztambul, Törökország, 2019) és Prof. Dr. Radu-Emil Precup (Temesvári Műszaki Egyetem, Románia, 2019).

2020-as Kálmán Rudolf Professzori Címet adományozott az Óbudai Egyetem és az IEEE Hungary Section Prof. Dr. Kazuhiro Kosuge (Tohoku Egyetem, Japán) és Prof. Dr. Vámos Tibor (az MTA rendes tagja) részére.

2020-as Díszpolgár kitüntetésre jogosult Prof. Dr. Ljiljana Trajković (Simon Fraser Egyetem, Vancouver, Kanada).

Dr. Várkonyiné Prof. Dr. Kóczy Annamária az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács elnöke méltatta az elismerésben résztvevőket.

A továbbiakban Dr. Galambos Péter az EKIK főigazgatója ismertette a díjazott hallgatók névsorát.

Az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ a Leginnovatívabb szakdolgozat díjával ismerte el Feil Lizát (1. helyett), Szebeni Zsuzsanna Viktóriát (2. helyezett) és Wild Gergely Tamást (3. helyezett). A Smart Egyetem Hachathon díjazottjai: 1. helyen az F5 csapat, tagjai: Lassu Bence és Tömör Attila; 2. helyen a Bacik csapat, tagjai: Szőke-Tóth Éva és Farkas Dávid; megosztott 3. helyen az Antares és a Techno Pak csapatok, tagjai: Dobrádi Virág, Karbovánecz Roland, valamint Awais Qadir és Shoaib Ali.



Az „Egyetemi Proof of Concept” keretében megvalósuló innovációs hallgatói pályázatra beérkezett pályaművek közül a bírálóbizottság egyhangú döntése alapján az első fordulóban az alábbi nyolc projektet választotta és támogatta:

Fila Mass, résztvevői: Dobróczi Zsolt János és Szűcs László,

FLOBOX – Élő növény csomagolás: Bauer Janka,

Hydrobot: Tóth Bence, Vörös Armand és Mihalik Gábor munkája,

Releaf Inhaler: Feil Liza,

Már Minálunk: Dukai Kinga Borbála, Schopf Barnabás, Papp Ferenc, Posta Donát és Koór Levente,

SparkTech: Garamvölgyi Tivadar, Ládi Alexander, Piricz Tamás, Riesing József és Takács Mátyás,

Csatornarendszerből az élővízbe érkező szennyezések, nagymértékű környezeti katasztrófák megelőzését elősegítő rendszer: Csuzi Henrik, Ponauer Anna Szimonetta és Szilágyi Ákos,

Mobil Sterilizáló Szekrény Rendszer (MSSR) fejlesztésével Mezei Miklós, Horváth Dániel, Kovács Gábor és Dr. Eigner György.

Az Állatorvostudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem közösen rendezte meg VetaThon ötletversenyét, „Az állatok és a pandémia” témakörben. Ennek győztesei:

Az első helyen a Pawsome csapat végzett, ötletük egy szarvasmarha microchip alapú monitoring rendszer létrehozása volt. (ÓE tagok: Zabó Dominik és Mrena Richárd)

A második helyet a Veta-Tech csapat szerezte meg innovatív gyógynövény hatóanyagú táplálékkiegészítő előállító rendszerre vonatkozó ötletükkel. (ÓE tagok: Vargas Ramiro és Qadir Awais)

A harmadik helyen a Vengineers csapat végzett, (ÓE tagok: Molnár Albert, Viktor Patrik, Kovács Evelin, Simon Dániel).

Gratulálunk minden díjazottnak és kitüntetetteknek, további eredményes munkát kívánunk!

GALÉRIA

Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek