Kiállításon az Ybl hallgatók makettjei

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, valamit Budapest Főváros Levéltára együttműködésében, hosszú kutató és előkészítő munka után elkészült a Czigler Győző építészetéről szóló kiállítás. A közös munkában az Ybl Miklós Építéstudományi Kar és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói is részt vettek, a megépült épületek makettjeivel színesítve és illusztrálva az építész munkásságát.

Az Ybl kar régóta tartó, gyümölcsöző együttműködésben dolgozik az említett intézményekkel. Többek közt Kós Károlyról és az iskola névadójáról, Ybl Miklósról is rendeztek már közösen kiállítást.



Nánási Marcell, Szanko Dóra, Juhász Eszter, Tóth Kinga: Hold utcai piac makettje

 

A makettkészítés türelmet és precizitást igénylő feladat, mely nem csak a térlátást fejleszti, de a történeti épületek ilyen módon történő feldolgozása a korábbi korok építészete alaktanának oktatására is kiválóan alkalmas.

Számos különböző technikai megoldás létezik, a mostani kiállítási anyag létrehozásához a lézervágást választották. A technika lényege, hogy a háromdimenziós épületet rétegekre bontják, két dimenzióban, digitálisan, vonalasan megrajzolják, figyelve arra, hogy a különböző egymásra kerülő rétegek hogyan érzékeltetik a mélységeket. A lézervágás előkészítésekor a vonaltípus jó megválasztásával tudnak gravírozni (ezt főleg síkbeli díszek és textúra értékeltetésére használják), illetve vágni.  A kivágandó darabokat rétegenként egy vágható karton méretű digitális lapra illesztik.

Az aprólékos rajzi munka eredményeképp a lézervágó gép előállítja a darabokat, amelyeket utána kézzel ragasztanak össze.



Mészárosová Rebeka, Kolman Martin: Gozsdu-udvar tömegmakett

 

A kiállítást a BFL-ben nyitották meg még korábban, a vírushelyzet várható enyhülésével előreláthatólag számos helyen bemutatják még az anyagot, a hallgatók munkáival együtt.

 

A Budapest Főváros Levéltárában kiállított makettek készítői (YMÉK Építészmérnök BSc másod- és harmadéves hallgatói):

Mészárosová Rebeka, Kolman Martin: Gozsdu-udvar tömegmakett

Kovács Szebasztián, Bihari Benjámin: Gozsdu-udvar homlokzati makett

Kovács Nóra: Takarékpénztár metszet makett

Nánási Marcell, Szanko Dóra, Juhász Eszter, Tóth Kinga: Hold utcai piac makettje

 

Köszönjük Csizmazia Géza és a Limes Model segítségét!

 

Vezető oktató: Dr. Sugár Viktória, egyetemi docens, YMÉK Építészmérnöki Intézet

Makettfotók: Rozmann Viktor, egyetemi tanársegéd, YMÉK Építészmérnöki Intézet
Frissítve: 2021.12.09.

Legfrissebb cikkek