Arcmaszk minden igényre: fejlesztés és gyártás a Terméktervező Intézet laborjában

Az Óbudai Egyetem (ÓE) Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar (RKK) Terméktervező Intézete (TTI) már a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterének elején hozzálátott több egyedi arcmaszk készítéséhez. A hallgatók a gyakorlati órákon készíthettek – kezdetben maguknak – egyedi darabokat, különféle alapanyagokból és szabásban. A járvány sajnálatos terjedésével párhuzamosan merült fel az igény a fejlesztések nyomán született kreációk skálájának bővítése és sorozatgyártása iránt.



Megnőtt a kereslet a Terméktervező Intézet munkatársai, Dr. Hottó Éva adjunktus és Wester Erika intézeti mérnök által közösen kifejlesztett, vászon anyagra, egyedi ÓE logó - hímzéstechnikával, kék alapon fehér és fehér alapon kék színben készülő arcmaszk prototípusa iránt. (Az előállítás folyamatáról kisfilm is készült a Kutatók Éjszakájára.) A Kalocsai Zsófiával, az Ipari termék- és Formatervező Intézet (ITF) harmad-éves hallgatójával közösen kivitelezett maszk iránt elsőként az Egyetemen belül a Kancellária és a Rektori Hivatal jelezte igényét. A TTI munkatársai, párhuzamosan a megrendelések teljesítésével, a Gundel Étterem részéről érkezett megkeresésnek is eleget tettek. A legendás étterem vezetői egyedi, a cég arculatához illeszkedő arcmaszkok készítését kérték. A feladat teljesítésére Antalóczy Zsófia, az ITF harmad-éves hallgatója vállalkozott, aki Tudományos Diákköri Dolgozat keretében dolgozta fel a speciális igény mentén felmerülő design feladatot, és készítette el a prototípust, Dr. Csanák Edit DLA témavezető és szaktanárai gondozásában.

Azóta is folyik a munka a TTI gyártástechnológiai laborjában, ahol Hottó Éva és Korona Magdolna teljesítik (elsősorban) az Egyetem felől érkező megrendeléseket, és végzik a soron következő, hasonló feladatok gyártás-előkészítését. Az RKK TTI oktatói, hallgatói felkészülten néznek szembe a vállalati és egyéni igények teljesítésével a pandémia idején is.

Frissítve: 2021.04.21.

Legfrissebb cikkek