„Gépi tanulás a robotikában és az ipari elektronikus alkalmazásban” Újabb Howmet Alapítványi támogatás a korszerű műszaki felsőoktatásért

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara 2020-ban a „Gépi tanulás a robotikában és az ipari elektronikus alkalmazásban” (Machine Learning in Robotics and Industrial Electronic Application) címmel sikeresen pályázott a Howmet Aerospace Alapítványnál, amellyel 30 ezer dollár értékű támogatást nyert. Az átadáson, melyet Székesfehérváron 2020. október 28-án tartottak, részt vett Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Prof. Dr. Molnár András az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese, Katus István a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója, Prof. Dr. Györök György dékán és Szabó Antal kancellári kabinetvezető.

Az alapítvány a termelővállalattól függetlenül, de annak karitatív ágaként működik többek között a STEAM képzések és pályák népszerűsítése céljából. A Howmet-Köfém Kft. (és annak jogelőd intézményei) és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara már több éve sikeresen működik együtt. A cél az, hogy beépítsék az intézmény műszaki és természettudományos profilú képzéseibe a technológiai és innovatív újdonságokat, ezzel is biztosítva, hogy a STEAM területek hallgatói, naprakész gyakorlati tudáshoz jussanak, hosszú távon pedig megkönnyítsék a megfelelő munkahely megtalálását, támogassák a sikeres karrierépítést a szektorban.

Ez már az ötödik alapítványi támogatás, amit az Egyetem elnyert. A fiatal mérnököktől elvárás, hogy kezdeményezők és innovatívak legyenek a munkahelyükön, ismerjék a legújabb technológiákat, hardvereket, szoftvereket. Ehhez a lehető legmagasabb szintű oktatás naprakésszé tétele szükséges, az új ismereteket folyamatosan beépítve a tantervekbe, hogy az első tapasztalataikat a hallgatók biztonságos környezetben szerezhessék meg.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy ennek a támogatásnak még nagyobb jelentősége van idén, mint más esztendőkben. Hangsúlyozta, hogy a felsőoktatás fejlesztése közös ügy kell, hogy legyen: „Annak a lehetőségét adja meg egy város közössége számára, hogy meg tudjon felelni azoknak az elvárásoknak, amik a gazdaság, a leendő munkahelyek felől érkeznek.” Megjegyezte, hogy az Egyetem és a gazdasági szereplő között megvalósuló együttműködés morális, anyagi, továbbá szakmai kooperáció is, amelyben célként megjelenik, hogy a fiatalok itthon maradhassanak, és Székesfehérváron erősítsék a helyi ipart.

Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes az öt éve elkezdődött szimbiózis jelentőségét hangsúlyozta, ahol az ipari partner, az önkormányzat és az Egyetem példaértékű együttműködése lehetővé teszi a műszaki felsőoktatás további fejlesztését a legmodernebb technológiák megvásárlásával, és azt az oktatásba építésével. A hallgatók XXI. századi színvonalú tudást szívhatnak magukba ezeknek a kooperációknak az eredményeként, és a frissen végzett mérnökök „inkubációs időszaka” lerövidülhet ezáltal, teljes értékű munkatársként alkalmazhatóak szinte azonnal. A rektorhelyettes köszönetet mondott a gazdasági szervezetnek és az együttműködő feleknek.

Katus István a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a duális képzési formában vállalati partnerei az Egyetemnek. Az eddigi 30 hallgatóból már 10 a cégnél dolgozik tovább. Kiemelte, hogy ez a képzési forma hatalmas előnyt jelenthet a gazdasági szervezetek számára. Hozzátette, hogy a város hosszú távú fejlődéséhez szükség van a magas színvonalú felsőoktatásra, hiszen a cégek jövőbeli szakemberei az egyetemi hallgatók közül kerülnek ki. Megjegyezte: „Jó látni, hogy már többen támogatják az Óbudai Egyetemet, és az alapítvány készen áll ezt a jövőben is folytatni.”

Az ünnepélyes támogatás átvételt követően Szabó Antal kancellári kabinetvezető és Prof. Dr. Györök György dékán köszönetét fejezte ki a támogatásért.

A támogatott projektről:

A „Gépi tanulás a robotikában és az ipari elektronikus alkalmazásban” című projekt során a következő főbb tevékenységek valósulnak meg:

- új laboratóriumi hardverek beszerzése,

- az új hardverek ipari alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata,

- a tantervek meghatározása, amely megfelel a jelenlegi ipari igényeknek,

- az új laboratóriumi rendszerek telepítése,

- készségfejlesztések megfogalmazása,

- tizennégy hetes pilot oktatási sorozat, amely visszajelzést ad, milyen végső módosítások szükségesek a tananyagban.

A projekt az ipari elektronika, a gépi tanulás, a virtuális és kibővített valóság ipari alkalmazásai tématerületekkel foglalkozik, mely területeken szerzett ismeretek beépíthetővé válnak a gyakorlati és elméleti oktatásba. Ezen célok elérése érdekében fejlesztik laboratóriumokat és oktatási anyagokat oly módon, hogy be lehessen mutatni e modern területek előnyeit, valamint a tömegtermelés csúcstechnológiáit.

Korábbi évek együttműködéseinek főbb eredményeiről:

- 2016-2017-ben Ipari Elektronikai Laboratórium kialakítása, PLC, elektropneumatikai eszközök és különböző ipari elektronikai, automatizálási folyamatok bekapcsolása az oktatásba.

- 2018-ban az „Intelligens gyártás - Ipari folyamatok kísérleti laboratóriuma” projekt keretében az intelligens gyártás, az „Internet of Things”, a kiber-fizikai rendszerek, a „Big Data” témáinak bevonása az oktatásba.

- 2019-ben a Robottechnikai laborba egy Universal Robot 5 kollaboratív robot beszerzése és az ismeretek integrálása az Egyetemi tananyagokba.

A mindenkori együttműködés hosszú távú célja, hogy a diákok felkészülten kezdjék meg szakmai pályafutásukat a diploma megszerzése után, az ipar számára pedig folyamatosan biztosítja a nagy rugalmasságú tömeggyártást lehetővé tevő eszközök tesztelésének lehetőségét, amelyek gyorsan alkalmazkodnak a piaci változásokhoz.
Frissítve: 2021.04.21.

Legfrissebb cikkek