Az MH Egészségügyi Központ (MH EK) és az Óbudai Egyetem (ÓE) Együttműködési keretmegállapodást írt alá augusztus 25-én

A kooperáció többek közt tudományos kutatások végzésére, valamint az ebből származó eredmények hazai és nemzetközi publikálására irányul. Emellett további cél, hogy kölcsönösen elősegítsék a két intézmény innovációs és kutatási tevékenységeinek fejlesztését, az egészségügyi mérnöki terület oktatását, közös részvételt hazai és nemzetközi pályázatokon.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora elmondta, hogy egy hosszú folyamat, közös egyeztetések eredményeként jöhetett létre az együttműködési megállapodás. A kezdetektől az volt a cél, hogy az Óbudai Egyetemen folyó kutatási, oktatási tevékenységeket, a BioTech Kutató Központ, az Élettani Szabályozások Kutatóközpont, valamint általuk a Neumann János Informatikai Kar erősítse meg azon portfolióját, amelyet akkoriban indított el a Biomatikai Intézeten keresztül, elköteleződve, hogy az orvosinformatika területén maradandót alkothasson, melyhez megfelelő partnerek segítségét kérte a kar vezetése. Azóta az Óbudai Egyetemen számos változás és jelentős előrelépés történt több területen, így közt a kutatások terén. Az együttműködést nagyban segíti Prof. Dr. Gulácsi László, az Egyetem új tudományos rektor-helyettese és a MH Egészségügyi Központ vezetése közötti szoros személyes és szakmai kapcsolat. A rektor hozzátette, hogy az Egyetem stratégiai programjában kiemelt helyen szerepel az orvosinformatikai, egészségipari és az orvostechnikus képzés, illetve a területekhez kapcsolódó kutatások erősítése. Ennek nagyon fontos eleme a két intézmény közötti kooperáció.



Prof. Dr. Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ főigazgatója utalt rá, hogy az MH Egészségügyi Központ teljes spektrumú ellátást nyújt Budapesten, a főváros vonzáskörzetén kívülről érkezők számára is.

A továbbiakban hangsúlyozta a kutatás jelentőségét az orvoslásban. Úgy fogalmazott, hogy „Az orvoslás színvonalasan csak úgy művelhető megfelelő szinten, ha van hozzá megfelelő műszaki háttér és oktatás. Tehát minden az innováció felé mutat.” hangsúlyozta, hogy a közös munka során az Óbudai Egyetem kiemelt szerepet játszhat majd az MH EK működése során a szakember utánpótlás biztosításában, tudományos közlemények és szabadalmak kiadásában, továbbá partnerként számítanak az ÓE-re az innováció területén, és a pályázatokon történő részvételeken.



Az Óbudai Egyetem vezetése kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi képzésre. A Neumann János Informatikai Karon folyó kórháztechnikai és orvostechnikai BSc, MSc és PhD képzésben részt vevő hallgatók egészségügyi mérnökinformatikai jellegű tárgyainak klinikum-közeli oktatásában, valamint szakmai gyakorlóhelyként egyaránt stratégiai partnerként vállal majd szerepet az MH Egészségügyi Központ.

Kutatási és fejlesztési területen első lépésként az MH Egészségügyi Központ az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központjának (ÓE-EKIK) keretein belül működő BioTech Kutató Központtal és Élettani Szabályozások Kutatóközponttal közösen haemodinamikai kutatások, fiziológiai paraméterek modellezése, valós idejű monitorozása és elemzése tématerületeken tervez stratégiai együttműködést. A későbbiekben e területek kibővítése valósul meg tervezett körülmények között, elsősorban infekciókontrol, illetve távsebészet területeken.

 

Az együttműködési keretmegállapodást az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár, az MH Egészségügyi Központ képviseletében Prof. Dr. Wikonkál Norbert főigazgató látta el kézjegyével.

Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek