Szent István-rend kitüntetést vehetett át Prof. Dr. Szemerédi Endre

Prof. Dr. Szemerédi Endre, matematikus, a gráfelmélet kiemelkedő szakértője az Óbudai Egyetem díszdoktora vehette át a legrangosabb állami díjat, a Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől 2020. augusztus 20-án.

Az Óbudai Egyetem 2010 óta adományoz tiszteletbeli doktori címet (Doctor Honoris Causa) a hosszú időn át művelt kiemelkedő, nemzetközileg is elismert tudományos munkásság és az Egyetem érdekében kifejtett tevékenység elismeréséül. Prof. Dr. Szemerédi Endre, Széchenyi- és Abel-díjas matematikus 2015-ben megtisztelte az Óbudai Egyetemet azzal, hogy elfogadta a DHC elismerés adományozását, ezzel megalapozva a szorosabb kapcsolatot és együttműködést mellyel tovább növelte az Óbudai Egyetem kitüntetettjeinek nemzetközi és tudományos láthatóságát.



Idén, a legrangosabb állami díjat, a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnök Prof. Dr.Szemerédi Endrének nyújtotta át, ezzel is elismerve a matematika tudományban elért korszakalkotó teljesítményét, mellyel országunk (elsősorban tudományos) hírnevét öregbítette. A 80 éves matematikus nemzetközi tekintélyét 35 éves korában alapozta meg, amikor bizonyította, hogy bármely pozitív sűrűségű sorozat tartalmaz egy akármilyen hosszú számtani sorozatot. Megoldása ezzel a kombinatorika egyik alapvető tételévé vált.



Kitüntetéséhez őszintén gratulálunk és további jó egészséget kívánunk!
Frissítve: 2021.02.25.

Legfrissebb cikkek