Robotok - Valahol Európában

Európa és talán a világ legnagyobb robotikai civil szervezetévé nőtte ki magát 250 tagszervezetével a belga központú euRobotics aisbl konzorcium, melynek az Óbudai Egyetemen működő Bejczy Antal iRobottechnikai Központ 2013 óta tagja. A szervezet rendes éves szakmai konferenciáját és kiállítását az European Robotics Forum-ot még a koronavírus spanyolországi megjelenése - és az Óbudai Egyetem rektori-kancellári utasítás utazásra vonatkozó korlátozása - előtt tartották a közelmúltban, Malagában.

Tekintettel a vészhelyzetre, a részvételi számok (800 fő) messze elmaradtak a korábbi évektől, hiszen például az olaszok és a belgák elővigyázatosságból ekkorra már mind távolmaradtak a külföldi rendezvényektől. Különleges hangulatot kölcsönzött a konferenciának, hogy a szekciókat online is lehetett követni. Számos előadó csak virtuálisan jelent meg, kézfogási tilalmat vezettek be, 1,5 méteres távolságtartást, folyamatos kézfertőtlenítést és testhőmérséklet ellenőrzést. Mindemellett a gazdag szakmai program sok érdekességgel szolgált. Nyolc párhuzamos szekcióban, 12 tématerületre bontva futottak a szakmai előadások. Mintegy 50 robotikai cég és kutatóközpont állította ki technológiáját, valamint bemutatkoztak a tavalyi H2020 DIH program nyertes Digital Innovation Hub-jai (DIH) is. Itt adták át a kontinens legjelentősebb robotikai díjait, szakmai elismeréseit.

Az Óbudai Egyetemet a hivatalos rendezvényeken Dr. Haidegger Tamás, az EKIK megbízott főigazgatója képviselte, aki „Marine robotics competitions - Teams success stories” címmel tartott szakmai előadást az OUBOT tengeralattjáró-robot fejlesztő projekt tapasztalatairól, amely 2015 és 2019 között futott az EKIK-ben Dr. Kozlovszky Miklós irányításával.

Emellett Tamás volt a szekció elnöke és meghívott „panelrésztvevője” a Healthcare Robotics Topic Group által szervezett „Robotics in lighthouse areas - Medicine” workshopnak.

További aktualitást adott, hogy a RoBUTCHER H2020 projektet (https://robutcher.eu/) is meghívták, hogy jelenjen meg hivatalosan az ERF-en, a projekt céljainak, küldetésének és hatásainak szóbeli és poszter bemutatóival. A projekt koordinátora, Dr. Alex Mason, a Norvég Állattudományi Egyetem kutatója rövid előadást tartott a projekt tevékenységéről és arról, hogy a jövőben mi a robotika jentősége a húsiparban. A kutatókkal és a kiállítókkal folytatott megbeszélések mellett az ERF lehetővé tette a kapcsolatfelvételhez szükséges első lépéseket a DIH-ekkel, valamint segített annak megértésében, hogy a RoBUTCHER projekt vagy a konzorcium hogyan építhet hasznos kétoldalú kapcsolatokat. Közvetlenül az ERF előtt a RoBUTCHER konzorcium kihelyezett vezetőségi ülést tartott Malagán, melynek során bejárták a második legnagyobb spanyol sertésfeldolgozó, a Prolongo helyi gyárát is.

Bővebb információk az alábbi linkre kattintva találhatók: https://www.eu-robotics.net/eurobotics és ERF, https://www.eu-robotics.net/robotics_forum/

Ez a file itt megtekinthető: itt





Frissítve: 2020.10.13.

Legfrissebb cikkek