Májusban elkészülhet az egyetemi fejlesztésű tömeg-lélegeztető rendszer klinikai prototípusa

Az Óbudai Egyetem szakembereinek munkáját dicsérő rendszer segítségével egyszerre több, kritikus állapotban lévő beteget el lehet majd látni, tábori-kórházi körülmény között is. Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az intézmény és a kutatócsoport vezetőinél tájékozódtak a fejlesztés előrehaladásáról 2020. április 24-én.

A minisztériumi vezetők Prof. Dr. Kovács Levente rektorral, Ormándi Gabriella kancellárral és a kutatócsoport tagjaival egyeztettek, a készüléket az ötletgazda, Dr. habil. Kozlovszky Miklós dékán mutatta be. A tömeg-lélegeztető rendszer akár tábori-kórházi körülmények között is alkalmas lehet 5-50, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására. Az eszköz a kilélegzett levegő elvezetésével és központi szűrésével védi az egészségügyi dolgozókat. Az Óbudai Egyetem munkatársainak fejlesztése, a tömeg-lélegeztető rendszer klinikai prototípusa várhatóan május végére készülhet el.

Az egyedülálló rendszer elkészítésének terve az Egyetemen, annak Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában és Neumann János Informatikai Karán született meg. A MassVentil Team versenyt fut az idővel, hogy a rendszer mielőbb a gyakorlatban is segíthesse a gyógyító munkát. 

Prof. Dr.Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, a hazai egyetemi, kutatóintézeti és vállalati innovátorok villámgyorsan hadrendbe állították képességeiket a koronavírus terjedésének lassítása, a betegek megfelelő ellátása érdekében. A tárca több mint félszáz továbbgondolásra alkalmas ötletet kezel, több mint húsz támogatott projekt már a megvalósítási szakaszban van. A veszélyhelyzet világossá tette, hogy Magyarországnak minél több területen képessé kell válnia az önellátásra. A minisztérium határozott célja, hogy a vírusválságban folyamatosan bővülő szakmai-tudományos kapcsolatrendszert a magyar gazdaság újraindítása, megerősítése érdekében hosszabb távon is egyben tartsa. 

A MassVentil Team tagjai az Óbudai Egyetemről:

Szabályozási modell alkotás: Czakó Bence (EKIK), Dr. Drexler Dániel (EKIK); elektronika/hardver: Somlyai László(NIK), Ládi Alexander (EKIK), Szűcs László (KVK), Szén István (KVK); programozás: Takács Bence(EKIK), Dóczi Roland (NIK), Szabó – Resch Zsolt (NIK); dokumentáció, projekt: Dr. Eigner György (NIK), Dr. Galambos Péter (EKIK), Dr. Haidegger Tamás (EKIK), Dr. Kozlovszky Miklós (NIK); gépészet: Riesign József (EKIK), Garamvölgyi Tivadar (EKIK), Takács Mátyás (EKIK), Tarsoly Sándor (EKIK); gyártás: Bíró Szabolcs (BGK Anyag-és Gyártástudományi Intézet), Horváth Richárd (BGK), Nikitscher Tamás (BGK Anyag-és Gyártástudományi Intézet), Prof. Rajnai Zoltán (BGK); PR: Géresi Enikő, support: Széll Károly (AMK), Wolf Ádám (EKIK); sterilizálás: Balázs László (KVK), Nádas József (KVK); a következő munkafázisokhoz (3D modellezés, mérések, csomagolás): Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar.
Frissítve: 2021.04.13.

Legfrissebb cikkek