Pár hét múlva elkészülhet a tömeg-lélegeztetőrendszer

Varga Mihály pénzügyminiszter, III. kerületi országgyűlési képviselő az Óbudai Egyetem égisze alatt zajló tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésének részletei iránt érdeklődve kereste fel az intézményt április 17-én. A lélegeztetőrendszert és a hozzá kapcsolódó projektet Dr. habil. Kozlovszky Miklós ötletgazda, a kutatócsoport tagja mutatta be. Az akár 50 ember lélegeztetésére is alkalmas készülék heteken belül elkészülhet.

Az Óbudai Egyetem, Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint a Neumann János Informatikai Karán született meg annak az egyedülállónak mondható, különleges berendezés megvalósításának ötlete, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is. A kutatók megfeszített tempóban dolgoznak a tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztésén.

A tömeg-lélegeztetőrendszer működési elvét és a fejlesztését segítő MassVentil Projectet Dr. habil. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője mutatta be Varga Mihálynak. A kutató elmondta, igyekeznek a lehető leggyorsabban haladni, hogy a prototípus heteken belül elkészülhessen, és azonnal megkezdhessék a tesztelést. Hangsúlyozta, kiemelt céljuknak tekintik, hogy egyetlen orvos se kerüljön olyan helyzetbe, hogy a lélegeztetőgépek hiánya miatt döntenie kelljen, melyik kritikus állapotban lévő pácienset kapcsolja gépre, mint ahogy az néhány országban jelenleg történik. Mindenkinek, akinek lélegeztetésre van szüksége, lehetőséghez kell jutnia. Dr. habil. Kozlovszky Miklós elmondta azt is, hogy a projekt illeszkedik a Prof. Dr. Kovács Levente rektor által meghirdetett kiberorvosi kutatás-fejlesztési irányhoz, melynek keretében az Egyetemen az elmúlt időben több orvosinformatikai kezdeményezés indult el.

Varga Mihály kijelentette, Óbuda országgyűlési képviselőként és a felsőoktatási intézmény támogatójaként is jó látnia, hogy az megfelelő a háttér egy ilyen fejlesztéshez, és a magyar kutatók felkészültsége, innovatív látásmódja ebben a helyzetben is előrevisz. Reményét fejezte ki, hogy az összefogás eredményes lesz, hamarosan, közös erővel megállíthatóvá válik a betegség terjedése, és az élet mihamarabb visszatérhet a tavaly ősszel átadott Kandó Kálmán Kollégiumba is. Hangsúlyozta a járvány egyetlen napra sem áll meg, ezért a védekezést is napról napra folytatni kell. A vírus terjedését lassító szabályok, a gazdaságvédelmi lépések mellett Magyarországon megvan a szellemi tőke, és mint az Óbudai Egyetemen látható példa mutatja, itt vannak azok a motivált kutatók, akikre a járvány elleni védekezésben is számítani lehet.

A látogatás videókonferenciával zárult, melynek keretében a miniszter a projektben részt vevő többi kutatóval is beszélgetetett a fejlesztésről.

A MassVentil Team  tagjai az Óbudai Egyetemről:

Szabályozási modell alkotás: Czakó Bence (EKIK), Dr. Drexler Dániel (EKIK); elektronika/hardver: Somlyai László(NIK), Ládi Alexander (EKIK), Szűcs László (KVK), Szén István(KVK); programozás: Takács Bence(EKIK), Dóczi Roland (NIK), Szabó – Resch Zsolt (NIK); dokumentáció, projekt: Dr. Eigner György (NIK), Dr. Galambos Péter (EKIK), Dr. Haidegger Tamás (EKIK), Dr. Kozlovszky Miklós (NIK); gépészet: Riesign József (EKIK), Garamvölgyi Tivadar (EKIK), Takács Mátyás (EKIK), Tarsoly Sándor (EKIK); gyártás: Bíró Szabolcs (BGK Anyag-és Gyártástudományi Intézet), Horváth Richárd (BGK), Nikitscher Tamás (BGK Anyag-és Gyártástudományi Intézet), Prof. Rajnai Zoltán (BGK); PR: Géresi Enikő, support: Széll Károly (AMK), Wolf Ádám (EKIK); sterilizálás: Balázs László (KVK), Nádas József (KVK); a következő munkafázisokhoz (3D modellezés, mérések, csomagolás): Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar




Frissítve: 2020.10.13.

Legfrissebb cikkek