A koronavírus mintavizsgálatainak biztonságosabbá tételén dolgoznak az ÓE Kandó mérnökei

Az Egyetem kutatói által is fejlesztett MassVentil Project kapcsán a koronavírus-járvány (COVID-19) kutatásának elősegítése érdekében, a mintavizsgálatok biztonságos lefolytatását elősegítő - a vírusok és baktériumok inaktiválására alkalmas - berendezés fejlesztésén dolgozik az Óbuda Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának mérnökcsapata. A készüléket már üzembe is helyezték egy magyarországi laboratóriumban. Jelenleg a tesztelés fázisában tartanak a munkálatokkal.

Mint az köztudott, az Óbudai Egyetem mérnökei jelentős mértékben kiveszik a részüket a COVID-19 koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokból, valamint a vírus hatásainak az egészségügyi rendszerre kifejtett nyomásának enyhítését elősegítő fejlesztésekből. Az Egyetem kutatóinak részvételével indult MassVentil Projectről számos hír jelent meg a sajtóban a tömeg-lélegeztető gép ötletének megvalósítása kapcsán.

Az előző projekttel egy időben az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán, egy, a Mezei Miklós oktató által vezetett mérnökcsapat a COVID-19 koronavírussal összefüggő biológiai mintavizsgálatok biztonságos lefolytatására alkalmas berendezést fejlesztett ki, a Microtrade 2002 Kft.-vel együttműködésben. A készülék működése a germicid fénycső alkalmazásán alapul, melynek a nukleinsavat károsító ultraviola (UV) sugárzása és ózontermelő képessége elpusztítja a légtérben és a felületeken található mikroorganizmusokat, kórokozókat – tehát hatékonyan képes vírusok, baktériumok, valamint gombák inaktiválásra. Az UV sugárzás, valamint az agresszív ózonmolekulák oxidáló hatásának együttes alkalmazása egyúttal kihívást is jelent, hiszen a károsító hatás ugyanúgy érvényesül minden biológiai minta és élőlény esetében, vagyis a legfontosabb kihívást a kezelőszemélyzet megóvása jelenti, a maximális csírátlanító hatás elérése mellett. Ennek a kihívásnak felelt meg az Óbudai Egyetem Kandó Karának mérnökcsapata, mely olyan germicid fénycsöves sterilizáló készüléket fejlesztett, mely alkalmas arra, hogy beépítsék bármilyen laboratóriumi készülékbe, elősegítve ezzel a vizsgált minta tisztaságának megőrzését. Mindemellett képes lokális steril teret létrehozni úgy, hogy a mintákkal dolgozó kutatókat a rendszer kialakítása megóvja a keletkező egészségre ártalmas anyagok hatásától. A berendezés továbbfejlesztésén és skálázhatóságán a mérnökök nagy erővel dolgoznak, hogy a technológia minél előbb elérhető legyen az ipar és a laboratóriumok számára, nagy mennyiségben is.

A pilot tesztelést a Microtrade 2002 Kft-vel együtt végezték el (egy Tecan Freedom EVO-automata robottal kiegészített pipettázó platformra telepítve), mely képes a nukleinsav-minták gyors és hatékony kezelésére, illetve PCR-tesztelés előkészítésére. A berendezést a MikroMikoMed Kft. telephelyén helyezték üzembe. Itt található jelenleg Magyarország egyetlen magánlaboratóriuma, ahol lehetséges a koronavírustesztek nagy mennyiségű, automatizált gyártása. A készülék a beérkező koronavírus-minták PCR vizsgálati előkészítéséhez (Nukleinsav extrakció és PCR setup) használható.

Frissítve: 2020.10.14.

Legfrissebb cikkek