Várakozáson felül teljesít a hallgatói zsebműhold az űrben

Szakértők szerint az Óbudai Egyetemhez kötődik a Budapesti Műszaki Egyetemi SMOG-cube-SAT műhold sikere, mivel az általuk installált alkotott napelemen múlott a szerkezet installálása. A projekt vezetője, Dr. Gschwindt András megerősítette az állítást.

Év elején, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) honlapján „Egy hónapja várakozáson felül teljesít az űrben a műegyetemi zsebműhold” címmel jelent meg egy cikk. Oktatói irányítással, egyetemi hallgatók által és külső szakértők bevonásával készült az úgynevezett PocketQube (5 cm x 5 cm x 5 cm) méretű zseb- vagy más elnevezéssel piko-műhold, mely a SMOG-P (valamint társa, a SMOG-1) nevet kapta. A SMOG-projekt vezetője Dr. Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense. Ő kérte fel az Óbudai Egyetem Kandó Kara Mikroelektronikai és Technológia Intézetének szakembereit a közreműködésre.

Kiválóan működik a magyar műhold

A PocketQube-ot még tavaly decemberben bocsátották útjára az új-zélandi Mahia-félszigetről, az amerikai Rocket Lab cég Electron típusú rakétája segítségével. A magyar műhold kiválóan működik. Célja a tapasztalatszerzés. Feladata az elektro-szmog mérése, azaz a Föld rádiófrekvenciás környezetének vizsgálata a 470–800 MHz-es frekvenciasávban. Ahhoz, hogy a szakemberek kellőképpen ki tudják értékelni a szerkezet működését, összehasonlították az egy időben pályára bocsátott zsebműholdakat. A statisztika azt mutatja, hogy a több száz, egyetemen megalkotott vagy kis cégek által készített kisműholdaknak általában mintegy kétharmada néma marad, azaz nem küld vissza jeleket.

Az ÓE sikere

A sikeres világűrbe juttatás és a sikeres világűri működés után érthető, hogy a BME-VIK 2019. december 17-ei Kari Tanácsa ünnepi ülésének témája is a SMOG zsebműhold volt. Bizonyságként elegendő volt az évértékelő ünnepség utáni fogadáson a SMOG-ot formáló tortadarabkákra tekinteni. Az ováció nem volt alaptalan, hiszen a siker nem mindennapi. Az eredményt jelzi, hogy a SMOG-gal együtt a világűrbe juttatott (amerikai, nyugat-európai) műholdak közül gyakorlatilag csak az Óbudai Egyetem közreműködésével alkotott műholdak működnek.   

Kritikus elem a napelemes energiaellátás

Mint utólag látható, a zsebműholdak kritikus eleme az energiaellátás volt. A belső elektronika működtetését – a műhold-előd MASAT-hoz képest negyedakkora a felszíne okán - az elődjéhez képest jóval nagyobb hatásfokú napelemmel kellett megoldani. A jelentős méretcsökkenés miatt a kocka-műhold oldallapjaira igen nagy, 40 százalék feletti hatásfokú, GaAs-alapú alacsony-dimenziós struktúrát tartalmazó, úgynevezett kvantumvölgyes napelem került. Ennek installálási feladataira kérték fel a Dr. Nemcsics Ákos (az MTA doktora, a Kandó kar Mikroelektronikai és Technológia Intézetének professzora) által vezetett szakmai csoportot. A szakértők szerint minden bizonnyal az energiaellátás az a sarkalatos pont, amin a vetélytárs műholdak elvéreztek. Ezt a vélekedést erősíti Gschwindt András projektvezető meglátása is, aki utalt arra, hogy elég megnézni a riválisok által készített műholdakon lévő napelemeket. Nekik csak kis darabokban sikerült működőképes napelemet installálniuk. Első ránézésre ezt egyszerű technikai kérdésnek gondolhatnánk, azonban nem ez a helyzet. Hiszen aligha hihető, hogy az amerikai, német vagy akár a spanyol szakemberek számára ne állt volna legalább olyan - ha nem különb - műszaki háttér a rendelkezésére, mint a magyaroknak. Tovább erősíti a napelemes „tézist” az a körülmény is, hogy a svájci-német támogatású nepáli zsebműhold projekt napelemeit is az Óbudai Egyetem Kandó Karának szakértői készítették, német felkérésre. A kandósok nemcsak a sajátjukat, de a nepáliakét is elsőre, egyetlen selejt nélkül tudták elkészíteni, ami nem kis „fegyvertény”, ha belegondolunk, hogy nem olcsó mulatság a kísérletezgetés a drága, világűri napelemekkel.

Miért éppen a Kandó?

De hogyan is kerültek be a képbe a Kandó szakértői? A Mikroelektronikai és Technológiai Intézetben régóta kutatják a napelemes és ezen belül GaAs-alapú alacsony-dimenziós struktúrákat. A publikációikat megismerve keresték meg a japán kollégák az Intézet munkatársait, szűk körű együttműködésre. A projekt többi résztvevője korábbról ismerte egymást. A közös munka értékelését jelzi, hogy az Óbudai Egyetemen tartott meetingen magas akadémiai tisztségviselők is részt vettek. A lecsökkent felületű szatelit kapcsán előkerült a nagy hatásfokú napelem problémája. Amint elhangzott: a gyümölcsöző együttműködés folytatására mindkét fél részéről teljes a nyitottság. A SMOG-projektben történő sikeres részvételt alátámasztja, hogy az elméleti kutatási eredmények igenis innovatív, a gyakorlatban is hasznos eredményeket hoznak, ha a megfelelő partnerek egymásra találnak. Az Óbudai Egyetem szakemberei örülnek a műegyetemi sikernek, melyben meghatározó volt a részvételünk. Emellett jó érzéssel tölti el őket, hogy a Kandó Kar, illetve az Óbudai Egyetem jó hírnevét öregbíthették.

Az oktatás is profitál

A BME honlapján többek közt az jelent meg, hogy a hallgatókon és oktatókon kívül külső szakértőknek is jelentős szerepük volt a munkában. A „külső szakértők” jelen esetben a kandós közreműködést jelenti. Dr. Gschwindt András soha nem rejtette véka alá - az Óbudai Egyetem szakembereit illető - elismerését. A területért felelős miniszteri biztos, Dr. Ferencz Orsolya a SMOG-gal kapcsolatosan a következőket nyilatkozta: „A projektbe bejutni óriási lehetőség az egész magyar tudományos élet számára. Ha egy egyetem részt vesz egy ilyen küldetésben, akkor a nemzetközi rangsorban felértékelődik a helye. Abba a felsőfokú intézménybe sokkal több hallgató fog jelentkezni. Arról nem is szólva, hogy az űripar milyen lehetőséghez jut ezzel. A két magyar műholddal együtt négy másik ilyen méretűt is fellőttek más nemzetek, de azok közül egyik sem működik, csak a két magyar eszköz, aminek nagy jelentősége van a tudomány szempontjából.”

A SMOG-ügy nagy publicitást kapott a hazai médiában. Ha a felsőoktatási intézmények között válogató diákok látják, hogy az Óbudai Egyetem is részt vett a világűri projektben, ráadásul kulcsszerepben, akkor érdeklődésük is megnő az Egyetem iránt.

Rivalizálás helyett együttműködés

Dr. Gschwindt András a napelemes hozzájárulásról többször is elismerően nyilatkozott. Az, hogy csak a magyar műholdak működőképesek, az Óbudai Egyetem napelem-installálási problémakezelésének tulajdonítja. Mind a kettő műhold napelemeinek installálása a kandós szakemberek érdeme, ráadásul a nepáliakét is ők csinálták, mert a németek csődöt mondtak vele. Elmondható, hogy az együttműködés a BME és az ÓE között kiváló. Mi több, vannak olyan területek, ahol a BME bizony az ÓE szakértelmére szorul. Mindebből nemcsak a tudományos együttműködés, de az Óbudai Egyetem oktatáspolitikája is profitál.

Médiavisszhangok

A SMOG projektnek óriási média-publicitása volt. Politikai irányultságtól függetlenül szinte minden hazai orgánum beszámolt erről, akár többször is. A teljesség igénye nélkül néhány cikk: HVG - Masat után jön Zsebi, az újabb magyar műhold 2017. december. 28; Egy japán rádiós fogta be először a magyar zsebműholdak jeleit 2019. december. 09.; Fellőtték a két magyar műholdat 2019. december. 06. Infostart - Fellőttek két új magyar kutatóműholdat 2019. december 6. Népszava - Magyar műhold készül jövőre az űrbe 2017. december 29; Fellőtték a magyar műholdakat 2019.12.06. 13:11; Már idén magyar műhold röppen az űrbe - és a kozmosz tudománya a laposföld-elmélet ellen is bevethető 2019.04.14. 09:53; Űrszemét-gyűjtésre készül az Európai Űrügynökség 2019.12.10. 11:31. Origó - Működnek az új magyar zsebműholdak 2019 december 6. Hír tv - Világszinten egyedülálló magyar fejlesztésű műholdakat bocsátottak az űrbe 2019. december 6.



 
Frissítve: 2020.10.14.

Legfrissebb cikkek