Stratégiai partnerség a müncheni HDBW egyetemmel





Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Dr. Haidegger Tamás EKIK főigazgató Münchenbe látogatott a Hochschule der Bayerischen Wirtschaft (HDBW) vezetőségének meghívására február közepén. Az intézményvezetők egy három pilléren alapuló együttműködés részleteiről tárgyaltak.












A HDBW egy államilag akkreditált Alkalmazott Tudományok és Menedzsment Magánegyetem. Fő campusa Münchenben található, a volt repülőtér épületeiben, regionális tanulmányi központokkal, Traunsteinben és Bambergben. 2012-ben alapították, többek közt a TUM (Technische Universität München) közvetlen támogatásával, hogy alkalmazott mérnöki és menedzsment képzéseket nyújtson BSc és MSc szinten. Jelenleg nagyjából 500 hallgató jár a felsőfokú intézménybe.



Az Óbudai Egyetem küldöttségét Prof. Dr. Evelyn Ehrenberger rektor asszony és Dr. Dominik Bösl képzésvezető fogadta. Dr. Bösl az IEEE Robotics and Automation Society alelnökeként legutóbb novemberben látogatott Magyarországra, ahol az IEEE CINTI konferenciánk plenáris előadója volt. Ennek kapcsán indultak el a konkrét tárgyalások. A kétnapos müncheni látogatás az intézmények kölcsönös bemutatásával, egymás képzési formáinak megismerésével telt, valamint a tervezett három pilléren alapuló együttműködés részleteinek kidolgozásával: az ÓE és a HDBW közös MSc szakot kíván indítani kiberbiztonsági mérnök szakterületen. Erre alapozva később elindulhatna egy közös Master of Business Engineering (MBE) képzés, valamint egy PhD képzés is. Ezeken keresztül fokoznák az intézmények a hallgatói mobilitást is. Az ÓE és a HDBW kiemelt kutatási együttműködéseket kíván folytatni a robotika és a kiberbiztonság területén, kiemelten kezelve azok társadalmi és etikai vonatkozásait. Az ÓE és a HDBW közösen nyit a kulcsipari szereplők irányába, kiemelten a két régió vezető autóipari cégeit kívánják együttműködésbe vonni. A HDBW delegációja következő alkalommal a márciusi Egyetemi Innovációs Napok kapcsán látogat majd el az Óbudai Egyetemre.








Frissítve: 2020.03.09.

Legfrissebb cikkek