Klímakonferencia hallgatói szervezésben





Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzata (RKK-HÖK), együttműködve a Kari Dékáni Hivatallal, az EHÖK-kel és az Integrált Tudományok Szakkollégiumával Klímakonferenciát rendezett a Bécsi úti F09-es előadóban február 26-án.












Az eseményt az RKK-HÖK szervezte. Ezzel párhuzamosan, korábban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy KEHOP program keretén belül felmérést végzett a lakosok és az Óbudai Egyetem hallgatói körében is. A kérdőívvel az volt a városrész vezetés célja, hogy felmérjék, hogyan viszonyulnak a lakosok és az Egyetem hallgatói a klíma-kérdéshez. Többek közt arra voltak kíváncsiak, milyen szerepet játszik ez a téma a mindennapjaikban.


 


A konferencián Burján Ferenc alpolgármester ismertette a helyhatóság vezetésének jövőre vonatkozó elképzeléseit, egy helyi klímastratégia kialakításában. Elhangzott, hogy ehhez vártak javaslatokat az Egyetem hallgatóitól is, akik a Neptun rendszeren kapták meg a felmérést szolgáló kérdőívet. A hallgatók igen aktívak voltak, hiszen közel 600 válasz érkezett vissza a szakemberekhez. A válaszok kiértékelése szolgálta az előadás alapját. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy nem a klímaválság tüneteit, hanem a tényét szeretnék kezelni, hiszen a globális felmelegedési folyamat kihat mindenkire, így természetesen az itt élő emberekre is. Éppen ezért alapvető célként fogalmazták meg, hogy minden, a városrészbe tervezett beruházást már a megváltozott viszonyok szerint kell megtervezni. Hangsúlyozta, hogy a hallgatók véleményére azért voltak kíváncsiak, mert a fiataloknak alapvető szerepe lesz abban, hogy sikerül-e megfékezni az egyre drasztikusabb változásokkal járó klímaválságot.


Zábrádi Zsolt településmérnök a téma kapcsán elmondta, hogy a kerület klímastratégiája 75 százalékos készültségi állapotban van. Kifejtette, hogy a helyzetfelmérést követően legfőbb feladatuk stratégiai célok megfogalmazása, ezt követően a klímaváltozás mértékének csökkentése, az optimális alkalmazkodás elérése és a jövőkép felvázolása, helyi szinten. A konferencia végén – a szép számmal megjelent hallgatók – számos kérdést tettek fel a témához kapcsolódva.


 


 


 










Frissítve: 2020.02.28.

Legfrissebb cikkek