Búcsúzunk Dr. Sárossy Györgytől





Mély megrendüléssel értesültünk arról, hogy Dr. Sárossy György, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar címzetes egyetemi docense 2020. január 16-án, 78. évesen tragikus hírtelenséggel elhunyt.













Sárossy György 1941-ben Szolnokon született, polgári családban. A Gépipari Technikum után a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán szerzett diplomát, jeles eredménnyel. 1966-tól a Szerszámgépipari Művek Fejlesztő Intézetének kutatómérnöke volt, ahol szerszámgépekkel és azok dinamikai jellemzőinek modellezésével foglalkozott.


1970-től dolgozott a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán, majd annak jogutód intézményeiben, elsőként metallográfiát, hőkezelést, alakítástechnológiát oktatott. Tevékenysége kiterjedt az anyagtudomány, az anyagvizsgálat, a szerszám- és készüléktervezés tárgyak oktatására is.


Egyetemi doktori oklevélét menetfúrók élettartam vizsgálata témakörben szerezte 1977-ben. Számos kutatás-fejlesztési feladat szakmai vezetését végezte, melyek többsége speciális anyagvizsgálati feladatok gyakorlati kivitelezéséhez kapcsolódott. A fejlesztései eredményeként erőmérők, elmozdulás érzékelők fejlesztését és új vizsgálati módszerek kidolgozását végezték el. 2001 és 2006 között az Anyag és Alakítástechnológia Tanszék vezetői feladatait is ellátta. A 100 szemeszteres oktatási munkáját jellemzi, hogy szigorúan mérte a hallgatók teljesítményét, de ajtaja mindig nyitva állt, a konzultációs lehetőség sosem volt fogadóórához kötve.


Mérnöki, fejlesztői tevékenységét számszerűsítve megállapítható, hogy a tanszék, szakcsoport kutatás-fejlesztési szerződései közül 146 megvalósításában vett részt, zömében témavezetőként. Ezek közül kiemelendő a Paksi Atomerőmű részére végzett 55 jelentős volumenű fejlesztőmunka. Vizsgálati eszközök, módszerek, célberendezések tervezését, fejlesztését és üzemeltetését, a hallgatók oktatását élete végéig örömmel vállalta. Tevékenysége cáfolja azt a közhelyet, mely szerint: „Aki tudja, az csinálja, aki nem tudja, az tanítja”.


Kétszer - 1981-ben és 1989-ben - vehetett át Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetést. 1999-ben Bánki Donát Emlékplakettet, 2011-ben Óbudai Egyetem Arany Emlékgyűrű kitüntetést kapott. Címzetes egyetemi docensi kinevezését 2012-ben vette át, 2013-ban Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült.


Családja tagjai, barátai, kollégái és hallgatói gyászolják. Tanítványai nemcsak a szakmai ismereteket sajátították el tőle, illetve fejlesztései eredményeit hasznosították, hanem a szakma szeretetével átitatott mérnöki világképet, és kiállást is tanultak tanáruktól.


Hozzátartozói, szerettei, tanítványai február 28-án (pénteken) 11.15 órakor vehetnek tőle végső búcsút a Farkasréti Temetőben, majd szintén aznap 17.00 órakor a Gellérthegyi Sziklakápolnában adhatnak hálát az életéért.


Kedves Gyuri, nyugodj békében!








Frissítve: 2020.02.16.

Legfrissebb cikkek