Műszaki informatikai alapképzés indul Nyírbátorban





Kisvárda, Salgótarján és Kaposvár után Nyírbátorban is indít kihelyezett képzést az Óbudai Egyetem. Idén szeptembertől alapszakon indul műszaki informatikai képzés a nyírbátori Kelet Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban (KKFKK). A felsőoktatási képzésnek helyet adó épületet február 4-én adták át.












Az Óbudai Egyetem műszaki informatikai kihelyezett képzést indít Nyírbátorban, az őszi tanévkezdettől. A képzés célja, hogy elsősorban azoknak a helyi fiataloknak biztosítsanak lehetőséget a felsőoktatásban való részvételre, akik az ország hátrányos régióiban élnek.


Belinszky Katalin, a KKFKK igazgatója elmondta, 2014-ben indították el a folyamatot a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” és a Nemzeti Felsőoktatási Törvény mentén, melyek révén a tudományegyetemek mellett létrejöhettek a közösségi felsőoktatási képzési központok.


A nyírbátori Képzési Központ a magyar kormány és több, helyi székhelyű cég támogatásával jött létre. A magyarországi egyetemek közül az Óbudai Egyetem az első, amelyben együttműködő partnert talált a nyírbátori Képzési Központ. 2020. szeptemberében az Óbudai Egyetem levelező tagozaton mérnök-informatikus, a Debreceni Egyetem pedig vidékfejlesztési agrármérnök szakon indít állami ösztöndíjas, kihelyezett képzést Nyírbátorban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyírbátoron kívül Kisvárdán működnek kihelyezett egyetemi képzések. A felső-szabolcsi kisvárosban az Óbudai Egyetem, a Debreceni Egyetem, a későbbiekben pedig a Szent István Egyetem is indít egyetemi képzést.


Az igazgató a központ fontos céljaként jelölte meg a közösségépítést, valamint a helyi vállalkozásokkal és a fiatalabb korosztállyal történő kapcsolat erősítését. Hozzátette, hogy a helyi gazdaság működését helyben képzett fiatalokkal lehet erősíteni, akik versenyképes diplomához juthatnak tanulmányaik végén. Kifejtette, hogy nagyon számítanak a KKV szektorra, hiszen onnan érkezett az igény a szakemberképzésre. Az igazgató beszéde végén köszönetét fejezte ki Prof. Dr. Palkovics László miniszternek, aki korábban már államtitkárként is segítette a Képzési Központ létrejöttét.


Máté Antal Nyírbátor polgármestere arról beszélt, hogy a Képzési Központ átadását mintegy születésnapként éli meg. Az újabb oktatási rendszer megjelenése nemcsak a város, hanem a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére is nagy hatással van. Nyírbátor arra törekszik, hogy megfelelő életkörülményeket és munkalehetőséget kínálva a fiatalokat a településen tartsa. Utóbbi egyik eszköze az egyetemi képzés. A régióban 170 településről járnak dolgozni Nyírbátorba, ahol 2-3000 főt foglalkoztató cégek vannak jelen a helyi gazdaság életében. Fontos tehát az utánpótlásképzés és a régóta ott dolgozó szakemberek tudásának fejlesztése.


Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter méltatta az Óbudai Egyetem egyedülállóan gyakorlatorientált képzési lehetőségeit. Pozitívan értékelte, hogy a Képzési Központban végzett helyi fiatalok piacképes diploma birtokosai lehetnek.


Köszönetét fejezte ki a cégek képviselőinek a Képzési Központ létrehozásában nyújtott segítségért. Elmondta, az országban működő hét képzési központ jelentősége, hogy a városukhoz vagy régiójukhoz kötődő fiataloknak helyben kínálnak lehetőséget diplomájuk megszerzésére, illetve a későbbi elhelyezkedésre. Hangsúlyozta, hogy a duális képzés nagyon jó képzési forma ezeknek a közösségi központoknak, a kabinet támogatja az ebben a struktúrában tanuló hallgatók tanulmányi költségeit. A miniszter hozzátette, hogy a képzésnek helyt adó Központ épületét térítésmentesen biztosítja az önkormányzat a KKFKK számára.


A rendezvény végén zászlóavatást tartottak, ahol a Képzési Központ zászlajára szalagot helyezett el a jeles esemény alkalmából Prof. Dr. Palkovics László miniszter, Máté Antal polgármester, Szigeti Ádám az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat főtitkára, valamint a helyi cégek képviselői. Az Óbudai Egyetem nevében Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár tűzte fel az Egyetem képzését szimbolizáló szalagot.




 


 


 


 








Frissítve: 2020. 02. 04.

Legfrissebb cikkek