Szakmai tanulmányút az USA-ban





Az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén, szakmai úton vett részt az Óbudai Egyetem vezetése, melynek keretében találkozók és egyeztetések valósultak meg január 10 és 14. között. A tárgyalások eredményeképpen együttműködési, kapcsolatépítési-, oktatás-kutatási megállapodások és stratégiai tervek születtek. A látogatás célja az volt, hogy felsőoktatási intézményünk szoros kapcsolatot alakíthasson ki a magyar diaszpórával, külképviseletekkel, helyi felsőoktatási intézményekkel és a külhonban akadémiai karriert befutott magyar oktató-kutatókkal. Prof. Dr. Kovács Levente, Egyetemünk rektora számos helyen járt.












Az egyeztetések január 10-én kezdődtek, a New York-i Főkonzulátuson. A találkozón részt vett Novák Tamás TéT attasé és Pásztor István főkonzul. Az eseményen a rektor beszámolt az Óbudai Egyetem stratégiájáról, valamint a következő esztendőket érintő célkitűzésekről, melyben kiemelt figyelmet szentelnek a diaszpórában élő oktatók és kutatók bevonására az Egyetem életben. Az egyeztetés során a rektor átfogó képet kapott a helyi magyar tudományos közösségekről, sikereikről és kihívásaikról. A konzulátus problémásnak találta, hogy a diaszpórából érkező oktatóknak jelentős adminisztrációval járó akkreditációs eljáráson kell átesniük, mielőtt megkezdhetnék oktatói-kutatói tevékenységüket a magyarországi felsőoktatási intézményekben. Szóba került egyebek mellett: intézményünk megjelenése a New Yorki-, illetve a Bostoni Tudósklub rendezvényein, - a konzulátus révén - az USA-ban élő Egyetemi magyar kollégák felkutatása, valamint Egyetemünk célkitűzéseinek képviselete is.


Tudományos együttműködés


A következő egyeztetés Fairfielden volt január 12-én. A találkozón részt vett Chris Ball Connecticut állam tiszteletbeli magyar konzulja, a Quinnipiac University tanára és a Közép-Európai Tanszék tanszékvezetője, Somogyi Balázs a New York-i Tudósklub tiszteletbeli elnöke, továbbá Király Tibor református lelkész, a magyar diaszpóra képviselője. Chris Ball tiszteletbeli konzul ismertette a tudományos együttműködés lehetőségeit, számos keleti parton megtalálható intézmény tekintetében. Szóba került a Quinnipiac Universityvel tervezett együttműködés és a hallgatói-oktatói mobilitás. A tiszteletbeli konzul kitért a közös képzés kialakításáról szóló elképzelésre is. Az egyeztetésen a felek megállapodtak abban, hogy aktív kapcsolatot ápolnak az Óbudai Egyetemmel. Tavasszal ellátogatnak felsőoktatási intézményünkbe, továbbá segítséget nyújtanak szakmai kapcsolataink egyesült államokbeli bővítésében. A tudományos társasság révén, az egészségügyi informatikai terén és a közgazdaságtani kutatásokban is erősödhetnek együttműködéseink.


Tengerentúli tudós társaságok támogatása


A körút végén, az utolsó egyeztetés január 13-án volt, ahol Szakál-Nagy Dorottyával, a New York-i Tudósklub elnökével és a Biotia vállalat egészségügyi vezetőjével egyeztetett Prof. Dr. Kovács Levente. Az elnök asszonnyal folytatott tárgyalás során megerősítést kapott arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államokban található magyar tudós társaságok készek az Egyetem munkáját segíteni a jövőben. Többek közt helyet biztosítanak oktatóinknak és kutatóinknak rendezvényeiken, előmozdítják kutatásaink promotálását, és az IEEE-hez kötődő kapcsolataink erősítését. A megbeszélésen kiemelt hangsúlyt kaptak a startup kultúra megerősítését célzó közös törekvések a magyarországi piacon. Szakál-Nagy Dorottya a saját és a teljes tudóstársaság részéről felajánlotta együttműködését.


Tudatos építkezés


Összességében megállapítható, hogy az Egyesült Államok keleti partján található magyar kisközösségek, a helyi tudósközösségek és felsőoktatási intézmények részéről abszolút nyitottság volt tapasztalható, melynek köszönhetően egy tudatos építkezés mentén az Óbudai Egyetem már rövidtávon profitálhat a transzatlanti együttműködésekből.


 









Frissítve: 2020.01.21.

Legfrissebb cikkek