Kreatív, inspiratív légkörben fejlesztették startup ötleteiket a székesfehérvári középiskolás diákcsapatok





Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. problémamegoldó és startup ötletgeneráló műhelyt szervezett az EFOP-3.6.1-16-2016-00010 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések az Óbudai Egyetemen” című projekt keretében. A PROAStartUP workshop címmel meghirdetett eseményre székesfehérvári középiskolások jelentkezését várták a szervezők. 9−13. évfolyamos középiskolás diákokból 11, 2-4 főből álló csapat, 2019.11.08. napján a székesfehérvári Hiemer-házban kreatív, inspiratív légkörben fejlesztette startup ötletét. A rendezvényen Dr. habil. Györök György az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja, Lehrner Zsolt SZMJV Önkormányzat alpolgármestere, Laufer Tamás az Alba Innovár igazgatója és az IVSZ elnöke, Szabó Dávid a WelloChat startup cég társalapítója és Dr. Tajti Ferenc a FormLabs budapesti irodájának vezetője is részt vett.












Lehrner Zsolt, alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a startup nélkülözhetetlen a mai világban a gazdasági fejlődéshez.  A város folyamatos fejlesztéséhez szükség van a jól felkészült, tanult, kreatív szakemberekre, ezért fontosak az ilyen jellegű innovatív kezdeményezések. 


Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja a szervezők nevében kívánt nemes versengést a fiataloknak. Kiemelte, hogy egy vállalkozás elindítása, egy fejlesztés megvalósítása kapcsán az ötletek mellett nélkülözhetetlen a gazdasági-pénzügyi tudás is, amelyre a rendezvény az üzletfejlesztési modelljével szintén felhívja a diákok figyelmét.


A workshopon minden csapat egy coach-csal fejlesztette ötletét, 120 percen keresztül, majd 15 perces felkészülést követően prezentáltak a zsűrinek. A résztvevő csapatok: az 51-es csapat, a Csészényi, a DaydreamProject, a Horgászok, a Jáky Startup, a Kaktusz, a Liliomok, a Pe-teleki, a Széchenyi Utopy, a VPGáz és a Wasser Wagen.


A csapatok feladata az volt, hogy hozzanak a saját környezetükből egy problémát, amit feldolgoztak, megoldássá alakították, majd startup ötletet fejlesztettek hozzá. Egy startup üzletfejlesztési modellben tesztelték le, hogy a startup ötletük hogyan működhetne. A coachok végig segítették a diákokat fejlesztő munkájukkal.


A négyfordulós megmérettetés szüneteiben a FormLabs és a WelloChat képviselői, Dr. Tajti Ferenc és Szabó Dávid szólt cégeik indulásáról, tevékenységéről. Személyes karrier útjukról, egy-egy állomás bemutatásával segítették, motiválták a résztvevő diákokat. A csapatok képviselői a szünetekben megkeresték őket, mentori tanácsukra, ajánlásaikra számíthattak.


A diákok nagy bátorságról, motiváltságról tettek tanúbizonyságot, mindannyian tisztesen helyt álltak a szakmai grémium előtt 5 perces prezentációjuk során. A zsűri tagjai a diákok előadását követően azonnal értékelte a diákok elképzelt vállalkozásáról szóló prezentációkat, személyes megjegyzéseikkel igyekeztek felhívni a figyelmet egy-egy tervezési szakasz hiányosságaira, ugyanakkor bátorító és elismerő szavakban sem volt hiány részükről. A zsűri összetétele: elnök – Lehrner Lóránt a Székesfehérvár Fejlődésért Alapítvány elnökségi tagja, tagok: Dr. habil. Györök György az ÓE Alba Regia Műszaki kar dékánja, Laufer Tamás az Alba Innovár igazgatója, az IVSZ elnöke.


 


A workshop eredménye:


III. helyezést megosztva a következő két csapat szerezte meg:


Kaktusz csapat (Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma)


Liliomok csapat (Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnáziuma)


III. Díj: 1 napos belföldi tanulmányúton vehet részt Székesfehérváron, amelynek keretében megismerkedhetnek egy fehérvári startup céggel a WelloChattel.


II. helyezett: 51-es csapat (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola)
II. Díj: 1 napos belföldi tanulmányúton vehet részt Budapesten, amelynek keretében megismerkedhetnek egy hazai startup vállalattal, a FormLabsszel.


I.helyezett: VPGáz csapat (Vasvári Pál Gimnázium)


I. Díj: 3 napos külföldi tanulmányúton vehet részt Dublinban, ahol megismerkedhetnek egy külföldi tech vállalattal Európa egyik kiemelkedő startup ökoszisztémával rendelkező városában.


 


Különdíjak:


a Székesfehérvár Fejlődésért Alapítvány különdíját a Horgászok képviseletében Magda Tivadar kapta.


 


Az Alba Coachok Közösségének szolgáltatáscsomag különdíja azon résztvevő csapatok számára, akik nem értek el helyezést:


Prezentációs technikák: Demény Zita coach – Horgászok csapat


Pályaorientáció: Pap-Tóth Edina coach - DayDreamProject


Pályaorientáció: Varga Orsolya, Pakodi Beáta - Wasser Wagen


Stresszkezelés: Saller Szilvia - Széchenyi Utopy


Konfliktuskezelés: dr. Tóth Réka, Kálmán Heléna - Pet-eleki


Pénzügyi tudatosság: Szabó Tibor - Jáky Startup


Erőszakmentes kommunikáció (EMK): Szentesi Zoltán - Csészényi


 


Az első PROAStartUp workshop rendezvénnyel kapcsolatban pozitív visszajelzést kaptunk a középiskolás diákcsapatoktól, coachoktól, a zsűri tagjaitól és a startup cégek képviselőitől is. A workshopon minden diákcsapat nyert, legalább egy fejlesztést. A személyes beszélgetésekkel a résztvevők és az érdeklődők közelebb kerültek a startupok világához. A diákok pedig fejlesztett ötleteikkel hozzájárulnak a saját környezetük jobbá tételéhez.


 










Frissítve: 2019. 11. 18.

Legfrissebb cikkek