Digitalizáció a felsőoktatásban: oktatjuk és alkalmazzuk egyszerre





„Digitális változás követése a felsőoktatásban” címmel tartott előadást Dr. habil. Lazányi Kornélia, a Keleti Kar dékánja a „2019 évi Kamarai Napok” rendezvénysorozaton.












A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatás Tagozata, Kereskedelmi Tagozata és a Kerületi Tagcsoportok együttműködésével megrendezett eseményen Vállalkozói Fórumot szerveztek, ahol a Keleti Kar dékánja informatív előadásban számolt be arról, hogy miként integrálja a digitális változásokat egy felsőoktatási intézmény mindennapjaiba. 


Napjaink munkaerőpiacának egyik meghatározó kihívása, hogy miként tud majd az emberi munkaerő együttműködni a robotizált technológiával. A digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a robotika olyan innovációk, melyek alapjaiban változtatják meg a szervezetek működését, a kommunikációt, vagy épp az információ és tudástranszfert.


A Keleti Kar dékánja több kutatásában is vizsgálta, milyen módon hatnak a digitális fejlesztések az emberi viselkedésre. Miként változtatják meg ezek az innovációs megoldások az emberek biztonság iránti attitűdjét, hogyan értékelik fel a biztonság, mint érték szerepét az emberek mindennapjaiban.


„A digitalizáció okozta változásokkal és kihívásokkal felsőoktatási intézményként is szembe kell nézzünk hangsúlyozta a Kar dékánja”.


Ez nem csupán az infrastrukturális fejlesztéseket jelenti, sokkal inkább egyfajta magatartás és szemléletváltást legfőképp az oktatók részéről. Nem titok, hogy az egyetemre bekerülő fiatal generáció sok esetben tájékozottabb a digitális megoldások terén, mint egyes oktatók. Az elsőre ellentmondásosnak tűnő helyzet azonban mégsem jelent áthidalhatatlan problémát, hiszen mint minden szervezet, így az Egyetem is folyamatos fejlődésen, tanuláson megy keresztül. Mi oktatók is folyamatosan tanulunk egymástól, a szakmától és diákjainktól egyaránt- magyarázta a dékán.


A digitalizáció számos módon támogatni tudja munkánkat, segít tér és idő áthidalásában, gyorsítja az információ áramlást és ezzel sok energiát szabadít fel, melyet önmagunk és intézményünk javára fordíthatunk. 


„Azt gondolom, fontos látni és megérteni mennyi előnyt hordoznak magukban ezek a digitális megoldások. De azt is lényeges látni, hogy nem jelentenek megoldást mindenre és nem alkalmazhatóak csodaszerként. Mi a Keleti Karon a digitális megoldásokat adekvátan alkalmazzuk az oktatás, oktatásszervezés és a tudományos aktivitás terén, de egy percig sem feledkezzünk meg a humánumról, az emberi erőforrásban rejlő pótolhatatlan értékekről. Törekszünk a két erőforrás egyensúlyának megtartására és igyekszünk ezzel egyidejűleg kellően innovatív és trendi lenni, hiszen a fiatal generáció, azaz jelenlegi és leendő hallgatóink megnyeréséhez ez elengedhetetlen” - hangsúlyozta Lazányi Kornélia.








Frissítve: 2019.11.14.

Legfrissebb cikkek