Egyetemi sikerek az IEEE SMC 2019 konferencián





A nemzetközi IEEE 2019 Systems, Man, and Cybernetics szabad fordításban Rendszerek, Emberek és Kibernetika Olaszországban megtartott éves konferenciáján az Óbudai Egyetem vezetősége is képviseltette magát október 6-tól 10-ig, hozzájárulva a rendezvény sikeréhez.












Az IEEE Systems, Man, and Cybernetics Society éves konferenciáját idén Bariban tartották. A világszínvonalú eseményen Egyetemünk kutatói is képviseltették magukat. Vezetőként, szervezőként, valamint tudományos cikkek szerzőiként is jelentősen hozzájárultak a konferencia sikeréhez. Az IEEE SMC vezetésével az Óbudai Egyetem alapító rektorát, Prof. Dr. Rudas Imrét bízták meg, aki 2020. január 1-jétől irányítja majd a szervezetet az elkövetkezendő két évben.


38 ország, 1200 cikk


A tématerület iránt érdeklődő nemzetközi közösség a világ 38 országából 1211 cikket küldött a konferencia programjaira, melyek közül 731-et fogadtak el a résztvevők, 145 szekcióba rendezve. Ez 60,36 százalékos elfogadási arányt jelent, vagyis csak a legkiválóbb alkotások kerülhettek be. A rendezvényen több workshop, meghívott szekció volt, és különféle ipari partnerek által szponzorált eseményt is rendeztek, többek közt a már hagyományosnak tekinthető Brain Hackathont. A konferencián tiszteletét tette Bari város alpolgármestere, és a helyi egyetem rektora. Az eseményt Puglia tartomány is támogatta.


Az Óbudai Egyetem képviselete


Hazánk a beküldött dolgozatok számát tekintve a 17. lett. Az Óbudai Egyetemet Prof. Dr. Kovács Levente Rektor, az IEEE Hungary Section és az IEEE SMC Hungary Chapter elnöke, valamint az EKIK Élettani Szabályozások (PhysCon) kutatóközpontjának vezetője, Prof. Dr. Rudas Imre az IEEE SMC szervezet újonnan megválasztott elnöke, Dr. Galambos Péter, az EKIK Bejczy Antal iRobottechnikai központ vezetője, Dr. Drexler Dániel András az EKIK PhysCon kutatóközpontjának vezető helyettese, Dr. Eigner György az EKIK PhysCon tagja és az IEEE SMC szervezet elnökségének tagja, valamint Szakál Anikó, az Óbudai Egyetem Rektori Hivatal Nemzetközi Tudományos Koordinációs Irodájának igazgatója képviselte.


Éves elnökségi ülés


Megszokott módon a konferencia „nulladik” napján tartották az SMC Society éves elnökségi ülését, melyen a 2020-2021 időszakra megválasztott elnökként Prof. Dr. Rudas Imre, valamint Dr. Eigner György elnökségi tag vett részt. (Az elnökségi ülés beszámoló szakaszában tartotta meg beszámolóját.) Dr. Eigner György az általa felügyelt Society programok aktuális állásáról - mint a Society Membership Program Coordinatora és Young Professional Committee Chairje - tartott előadást.


Elismerések az Egyetem munkatársainak


Az esemény megnyitóján az Egyetem képviselői is részt vettek. A köszöntőbeszédeket - rendhagyó módon - az award ceremony, vagyis az SMC Society díjátadója követte, Prof. Dr. Edward Tunstel regnáló SMC elnök vezetésével. Ebben külön öröm volt az Óbudai Egyetem elnyert díja. Az IEEE SMC Society „Meritorious Service Award” kitüntetést adományozott Dr. Eigner Györgynek, az elmúlt évben, az SMC-ben végzett tevékenysége elismeréseként, valamint „Best Techical Committee in Cybernetics” kitüntetést adományozott a Prof. Dr. Rudas Imre és Dr. Eigner György, valamint Philp Chen (South China University of Technology, Kína) és Witold Pedrycz (University of Alberta, Kanada) által vezetett Computational Cybernetics Technical Comittee részére, mint az SMC keretében, az elmúlt évben legtevékenyebb szakmai szervezete számára.


A folyamatos részvételt a közösség életében biztosítják a konferenciával kapcsolatosan érkezett felkérések. Prof. Dr. Rudas Imre szolgált Publicity Co-Chair pozícióban az SMC 2019 konferencián, valamint Dr. Eigner György töltötte be az SMC 2019 Student/Junior Co-Chairének tisztjét.


Teltházas előadások


A konferencia első napján tartották a Prof. Dr. Kovács Levente, Prof. Dr. Clara Ionescu (Ghent University, Belgium) és Dr. Eigner György által szervezett és koordinált Cyber-Medical Systems speciális szekciókat (az elfogadott cikkmennyiség miatt két részre osztva). Az első és harmadik napon megosztottan rendezték a Computational Cybernetics speciális szekciót, melyet Prof. Dr. Rudas Imre és Dr. Eigner György irányított. Mindkét szekció igen sikeresnek bizonyult, a Cyber-Medical Systems végig „teltházas” előadásokkal zajlott.


Hét kutatónk cikkét is prezentálták


A speciális szekciók tekintetében is szigorú elfogadási arány érvényesült, így kivételesen jó eredmény, hogy a szekció keretében hét Óbudai Egyetemi kutatónk által jegyzett cikket is elfogadtak és prezentáltak.


A szekciók után TC Committee üléseket tartottak, mellyel az SMC két Technical Committee-jének (TC) is elnökségi tagjai (Prof. Dr. Rudas Imre és Prof. Dr. Kovács Levente a Cyber-Medical System TC Co-Chairjei, illetve Prof. Dr. Rudas Imre és Dr. Eigner György a Computational Cybernetics TC Co-Chairjei), így egyúttal az SMC Society éves elvárásait is sikeresen teljesítették. A Cyber-Medical System TC ülésén Prof. Dr. Chee Kong Chui-t (National University Singapore, Szingapúr) választották meg a tagok Co-Chair pozícióba.


A speciális szekcióban megjelent dolgozatok egyúttal az Egyetemünkön gondozott, az Európai Unió támogatásával megvalósuló ERC, GINOP és EFOP projektek eredményeit is erősítik.


Tradícióteremtő tevékenység


Dr. Eigner György, folytatva a 2016-ban megkezdett tradícióteremtő tevékenységet, megszervezte a hallgatóknak, a junior résztvevőknek és az YP tagoknak dedikált Junior eseményt, amely nagy sikert aratott. (A rendezvényt idén is az SMC Society alapja támogatta.) A Dr. Eigner György gondozásában futó Thesis Grant Initiative című program idén folytatódott, hasonló számú, kiváló pályamunka érkezett be, mint a korábbi években. A versenyeredményt a konferencia bankettjén hirdették ki. A program célja, hogy a tanulmányaikkal végzett SMC tagok, az elkészült diplomamunkáikkal a megadott feltételek mentén nevezhetnek a különböző BSc, MSc és PhD díjakra, amelyekért siker esetén emlékplakett és pénzjutalom (500-1000 dollár) jár.


Alakuló kapcsolatok,


világszínvonalú egyetemekkel


Az idei konferencia a résztvevői visszajelzések alapján kiválóan sikerült. Kiváló, nemzetközileg jegyzett kutatók voltak jelen, akikkel az Óbudai Egyetemi delegáció is folytatott tárgyalásokat a lehetséges jövőbeni együttműködésről. Reméljük, a szép sikerek mellett így az Egyetem minden polgárának kézzelfogható, hosszú távú előnyöket garantáló és prosperáló kapcsolatok jöhetnek létre olyan világszínvonalú egyetemekkel, amelyek a magyarországi palettán is unikálisak!









Frissítve: 2019.10.25.

Legfrissebb cikkek