Összefogott az Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium





Oktatási, kutatási és toborzási területeken is együttműködik a Honvédelmi Minisztérium az Óbudai Egyetemmel. Sajtónyilvános esemény keretében együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem vezetése a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkárával az Egyetem Bécsi úti rektori tárgyalójában október 18-án.













A dokumentum értelmében a Honvédelmi Minisztérium az alábbi feladatkörben kíván együttműködni a jövőben a felsőoktatási intézménnyel. A HM részt vesz az Egyetem rendezvényein, hirdetéseket, információs anyagokat ad az Intézmények.  


A Magyar Honvédség szakemberei tájékoztató előadások és bemutatók keretein belül népszerűsítik az egyetem hallgatói számára a szerződéses és tartalékos katonai szolgálatot, az egyetemen honvédelmi alapismeretek címmel szabadon választható kurzust hirdetnek mindazoknak, akik érdeklődnek a honvédelem, a haditechnikai eszközök és a katonaélet iránt. A felsőoktatási intézmény szabadon választható lehetőséget ad az Egyetem rendezvényein és közösségi terein a Magyar Honvédség toborzóinak tevékenységére.


A HM gyakorlati helyeket biztosít az érdeklődőknek, egyúttal az Egyetemmel közös képzési lehetőségek kialakításán, indításán dolgozik. Kutatási tudományos együttműködést ajánl föl, nyílt szakmai konferenciák rendezésében, közös kutatások szervezésében, kiadványok készítésében vesz részt. Védelmi-innovációs és kutatási együttműködést kezdeményez. A stratégiai együttműködés részeként a tanulók ösztöndíjalapú önkéntes tartalékos képzésen vehetnek részt, így később esetleg a Magyar Honvédség katonáiként szolgálhatnak.


A honvédelem közös ügy


Prof. Dr. Kovács Levente rektor hangsúlyozta: - a honvédelem közös ügy. Beszédében rámutatott: az egyetemnek a teljes társadalmat kell szolgálnia, így a honvédelemben is kiemelt szerepkört kell betöltenie. Az Óbudai Egyetemnek, mint a műszaki felsőoktatás hazai - gyakorlatorientált – fellegvárának, a hon védelmében is jelentős szerepet kell vállalnia. Ez többek közt az innovációban való részvételt is jelenti, melyben az Intézménynek mindig is vezető szerepe volt. Az innováció maga után vonja a kutatás-fejlesztést és a kutatók képzését. A megállapodás értelmében mindezeket a honvédelem szolgálatába is állítják, az adekvát területekre vonatkoztatva. - Bízom benne, hogy egy sikeres együttműködés elé nézhetünk – tette hozzá az Egyetem Rektora.


Szabó István honvédelmi államtitkár elmondta: a Honvédelmi Minisztérium több felsőoktatási intézménnyel kötött már együttműködési megállapodást. Erre sok egyéb mellett azért van szükség, mert a Kormány által meghirdetett honvédelmi és haderő fejlesztési programjához partnereket kellett keresniük. Nem áll rendelkezésükre olyan műszaki képzési bázis, ahonnan a jövő katonamérnökeit, számítástechnikai szakembereit „ki tudnák nyerni”. Értelemszerűen ezért keresik az együttműködés lehetőségét a műszaki felsőoktatási intézményekkel.


A hazai hadiipar fejlesztése a fő célkitűzések között szerepel


A kutatásfejlesztés, a védelmi innováció természetes szövetségeseivé teszi az egyetemek kutatóhelyeit és azok eredményeit a HM számára. Ezeken a területeken a partnerek kölcsönösen profitálhatnak. A Minisztérium vezetése elkötelezetten dolgozik azon, hogy a haderő ügyét népszerűsítse, hiszen a honvédelem össztársadalmi ügy. Ennek érdekében az egyik legfőbb célnak tekintik, hogy sikerüljön megszólítaniuk a szakképzett fiatalokat, és meg is nyerjék őket az elképzelések megvalósításához, akár úgy is, hogy szerződéses vagy tartalékos katonaként vállaljanak szolgálatot. Azok a hallgatók, akik érdeklődést mutatnak a hon védelme iránt, a HM ösztöndíjjal motiválja a fiatalokat, akiknek munkát is tudnak ajánlani a továbbiakban. Az államtitkár hangsúlyozta: a megállapodás létrejöttével már egy meglévő jó kapcsolatot erősítenek tovább az Egyetemmel.


 


A megállapodás a kormányzat és a felsőoktatás szempontjából kiemelkedő jelentőségű: a honvédelmi tárca és az egyetem vezetése összeadja tudását – többek közt – az oktatás, a kutatás, a továbbképzések, a fejlesztések, a toborzás, valamint az önkéntes tartalékos szolgálat területén. Az erről szóló dokumentumot Szabó István honvédelmi államtitkár, Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár látta el kézjegyével.









Frissítve: 2019.10.19.

Legfrissebb cikkek