Az Óbudai Egyetem „Sportcsillagai”





Egyetemünk három hallgatója: Banda Árpád, Danó Dániel és Katrinecz Rita nyert a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjpályázatán, melyet a 2018/2019. tanév II. félévére hirdetett meg Magyarország Kormánya. A felhívásra beérkezett jelentkezési dokumentumok értékelését követően Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter – az Ösztöndíj Tanácsadó Testületének javaslata alapján – döntött az ösztöndíjban részesülő fiatalokról. Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem Rektora biztosította az Intézmény pályázat-nyertes hallgatóinak az elnyert ösztöndíjat, tanulmányaik támogatására.













Banda Árpád


Árpád 2000-ben kezdett íjászkodni, a sportág tradicionális ágában. 2006-ban váltott az olimpiai reflex íjra. A hazai sikerek után 2010-ben már nemzetközi megmérettetésekre járt. Azóta a Magyar Íjász Válogatott tagja. Nemzetközi szinten először ifjúsági korcsoportban ért el sikereket. Ifjúsági Európa Kupákon második, két első és egy összesített második helyezést szerzett. Negyedik lett a 2016-os Európa Grand Prix-en felnőtt korcsoportban, majd kilencedik a Riói Olimpia egyik kvótaszerző versenyén. A 2017-es Universiaden negyedik helyezést ért el, a 2019-esen kilencediket. Az idei Európa Játékokon szintén a kilencedik helyen végzett. Korábban Szegeden, a Déri Miksa Szakközépiskolában elektronika tagozatos tanuló volt, egyértelmű volt, hogy a villamosmérnöki kart választja. Úgy ítélte meg, hogy az Óbudai Egyetemen tudná leginkább elsajátítani ezt a képzést. Ez a negyedik tanév, amit az Egyetemen tölt. Még nem döntötte el, hogy hol kezd neki az Msc-nek, de hajlik az OE felé. Az 5. félévben 50 kreditet teljesített 7,27-es ösztöndíj indexszel. 


Danó Dániel


Dani 2010-ben kezdett el evezni a Ferencvárosi Evezős Clubban édesapja biztatására, aki ott edző. Vele készül. Első nemzetközi versenye 2013-ban volt, azóta válogatott kerettag. Legfontosabb eredményeinek tartja az ifjúsági Európa-bajnokságon elért 2. helyezését kétpárban, az U23-as kategóriában a világbajnoki 5. és az Európa-bajnokságon elért 1. helyezését. Utóbbit négypárban szerezte társaival. Mint mesélte, azért választotta az Óbudai Egyetemet, mert gyerekkora óta a sport mellett a műszaki témák érdekelték a leginkább. Most másodéves. Úgy érzi, a sport és a tanulás összeegyeztetése eleinte meglehetősen leterhelte, mivel a középiskolában megszokottakhoz képest egy tárggyal heti egy, legfeljebb két alkalommal találkozik. Kérdésünkre válaszolva hozzátette: hogyha jól akar teljesíteni, akkor valószínűleg otthon még több lesz a dolga a készüléssel. Reményei szerint az idei félévet sikerül összeszedettebben teljesítenie. Érdekesnek tartja a mechanikát és a géprajzot. Picit tart tőle, de várja a forgácsolástechnológia órát is.


 



Katrinecz Rita


Rita nyolcéves korában kezdett kajakozni. Korosztályos versenyeken szerzett nemzetközi dobogós eredményeket. Ifjúsági világ- és Európa-bajnok, valamint U23-as korosztályban kétszeres világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes. Felnőtt korosztályban világkupákon harmadik helyezéseket, Európa-bajnokságon nyolcadik helyezést ért el. Ezenkívül sokszoros magyar bajnoki címet is nyert már. Elmondása szerint azért esett a választása az Óbudai Egyetemre, mert a műszaki-menedzser szakon belül két területen is tudást és tapasztalatot tud szerezni. A sport miatt az aktuális félévet passziváltatnia kellett, reményei szerint a jövő félévben már a kezében tarthatja a diplomáját.








Frissítve: 2019.09.17.

Legfrissebb cikkek