Az Óbudai Egyetem e-learninggel is képez mérnök-informatikusokat





Az Óbudai Egyetem nappali, e-learning képzést indított a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban (KKFKK), ahol 14 hallgató kezdte meg mérnök-informatikus tanulmányait szeptemberben.  A képzés egy XXI. századi infrastruktúrával rendelkező oktató centrumban valósul meg, ahol a hallgatók modern körülmények között vehetnek részt a helyi felsőoktatási képzésben. Az új épületet, a KKFKK saját forrásából megvásárolt ingatlanját a tanévnyitót követően adták át az Akácfa út 28. szám alatt szeptember 6-án.












A KKFKK eddig két Egyetem bevonásával biztosította képzéseit a térségben: a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi és a Szent István Egyetem Élelmiszermérnöki Karával. Ettől a tanévtől, azaz idén szeptember 1-jétől ehhez már az Óbudai Egyetem is csatlakozott, mérnök-informatikus képzéssel.


A tanévnyitón Dr. habil Molnár András általános rektorhelyettes köszöntötte a kisvárdai térségből jelentkezett és felvételt nyert hallgatókat. Kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem a magyar felsőoktatás meghatározó szereplője. Hangsúlyozta, hogy jól döntöttek, amikor az Óbudai Egyetem képzését választották. Prezentációjában bemutatta az Egyetem felsőoktatásban betöltött szerepét, és ismertette a felvételi statisztikát. Elmondta: az idei, hagyományos és pótfelvételi eljárás keretében, összesen több mint 14 ezer jelentkezőből 3513 diákot vettek fel. Kiemelt célként fogalmazta meg a műszaki és informatikai területeken az ipari kapcsolatok, valamint az oktatás és kutatás bővítését.  A Kárpát-medencei felsőoktatási térben a jövőbeni esélyek elsősorban az anyaország, a határon túli magyar egyetemek és tudományos közösségek közötti együttműködésen alapszanak - ezek erősítését elengedhetetlennek nevezte. Mint fogalmazott: a legfontosabb, hogy az Óbudai Egyetem a XXI. századi ipar kihívásainak megfelelően, egy új és fenntartható fejlődési pályára álljon, a képzési profiljába tartozó kutatásokban és ipari fejlesztések tekintetében hazánk a Kárpát-medence és a közép-kelet-európai régió meghatározó egyeteme legyen. A felsőoktatásban még kuriózumnak számító e-learning képzési formával kapcsolatban arra hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy ez a lehetőség nagy szabadságot jelent a tanulásban, azonban felelősséget, fegyelmet, kitartást is, hiszen  nem lesz, aki figyelmeztesse majd őket, hogy várhatóan dolgozatot írnak. Emellett saját maguknak kell majd beosztani az idejüket. Nagy előnyt jelent azonban, hogy a nagyvárosi  kollégium helyett, a családi otthonban maradhatnak. Nem kell utazni, és a barátaiktól sem kell megválniuk.


Az e-learning keretein belül lehetőség nyílik arra, hogy a tanárokkal előre egyeztetett időpontban, kéthetente online konzultáljanak, emellett számukra videó konferenciát, csoportos megbeszéléseket is tartanak. A tanulóknak meghatározott időközönként ellenőrző teszteket kell kitölteniük, melyek azt a célt szolgálják, hogy tanáraik visszajelzései alapján tisztában legyenek azzal, hol tartanak a tananyagban, mi az a téma, amivel még többet kell foglalkozniuk. Az e-learning határozott előnye, hogy a hallgató és tanára sincs helyhez kötve és rugalmas az időbeosztás.


A tanévnyitót követően, a képzési központ új épületének átadásán Molnár András hozzátette: – A Kisvárdán létrehozott új képzési központ minden tekintetben megfelelő körülményeket teremt a diákoknak a tanuláshoz. Bízom abban, hogy egyre többen élnek majd a lehetőséggel.


A  tanévnyitón Zichyné Belinszky Katalin, a Központ igazgatója köszöntötte a hallgatókat. Elmondta: 2016-ban született meg a gondolat, hogy Kisvárdán létrejöjjön a fiataloknak helyben felsőoktatási tanulmányok folytatását biztosító Képzési Központ. Ennek megvalósításában Dr. Palkovics László akkor még felsőoktatásért felelős államtitkárként sokat segített. A tervek megvalósulásának köszönhetően állami finanszírozású, kihelyezett képzésben vehetnek részt a hallgatók Kisvárdán. Az itt képzett szakemberek megszerzett értékes tudásukkal hozzájárulnak a helyi gazdaság fellendüléséhez, hiszen a tanulók ebben a térségben értékesítik, hasznosíthatják a megszerzett tudásukat. Az igazgatónő felidézte: a Képzési Központ 2016-ban, 30 hallgatóval kezdte meg működését, egy bérlemény épületegyüttesben. Mára pedig több mint 600 hallgató, 6 évfolyamom folytatja tanulmányait, 17 féle képzési területen, ebben a XXI. századi, európai színvonalú épületben, mely számítógép-parkkal és okos-táblával felszerelt, komoly infrastruktúrát biztosít a tanulók számára. Hozzátette: a hallgatók ingyenes angol nyelvű képzésen is részt vehetnek.  


Szigeti Ádám, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat főtitkára a hallgatókat arra ösztönözte, hogy a statikus tudás megszerzése mellett, a gyakorlati tapasztalat elsajátítására is törekedjenek. Figyelmükbe ajánlotta az Erasmus Programot, az Új Nemzeti Kiválóság Programot, a duális képzési lehetőségeket. Hangsúlyozta: beigazolódott, hogy a pályázatok, programok terén az elmúlt években jó döntések születtek. Ez a modern központ minden lehetőséget biztosít a tanulni vágyó fiatalok számára.  A főtitkár hozzátette: - A digitális jövőbe vezető úton a felsőoktatás az egyik legfontosabb szereplő, és jó látni, hogy az Óbudai Egyetem ezen az úton halad.


A tanévnyitót a beiratkozás követte, majd a résztvevők átvonultak a Képzési Központ új épületéhez, melyet a nemzeti színű szalag átvágása után birtokba vehettek a hallgatók.








Frissítve: 2019. 09. 10.

Legfrissebb cikkek