Az Óbudai Egyetemen tartották a „XIII. Innováció és fenntartható felszíni közlekedés” című konferenciát





Az Óbudai Egyetemen tartott előadást Tarlós István Budapest főváros főpolgármestere a „XIII. Innováció és fenntartható felszíni közlekedés” c. konferencián 2019. 08. 26-án. A háromnapos szakmai rendezvény az Óbudai Egyetem Bejczi Antal iRobottechnikai Központ, a Magyar Mérnökakadémia, és a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar szervezésében valósul meg. Az esemény fővédnökségét Tarlós István főpolgármester mellett Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter vállalta, a konferencia szakmai védnöke Rudas Imre, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Óbudai Egyetem tanára és alapító rektora.












Tarlós István előadásában hangsúlyozta, hogy a közlekedési rendszer a főváros egyik legfontosabb infrastruktúrája, így fejlesztése alapvetően határozza meg Budapest jövőjét, a lakosság és az idelátogatók életminőségét, ezért kiemelt figyelmet érdemel. Megállapította, hogy a közlekedés a város működésének és egészséges fejlődésének legmeghatározóbb tényezője.


A főpolgármester a továbbiakban áttekintést nyújtott a fővárost érintő közlekedési fejlesztésekről. Elmondta, hogy a főváros vezetése 2010-ben Európa legkorszerűtlenebb járműparkjával vette át a BKV-t, 2020 végére azonban 73 új villamos és 57 új troli áll majd forgalomba, a BKV saját 975 db járműből álló buszparkjának nagy részét pedig új, vagy jó minőségű használtan vásárolt jármű alkotja majd, amiből 8 százalék elektromos-hibrid hajtású.


Budapest tömegközlekedését Európa más nagyvárosaihoz képest is az egyik legmegbízhatóbb, éjjel is biztonságos, a teljes várost sűrűn behálózó rendszernek minősítette.


Beszéde végén gratulált Prof. Dr. Kovács Levente új rektornak és elismerését fejezte ki az Óbudai Egyetem általános felvételi eljárásában nyújtott teljesítményéért. További szakmai sikereket kívánt az Egyetem új vezetése számára.


Prof. Dr. Kovács Levente, az Egyetem új rektora köszönte a jókívánságokat és örömét fejezte ki, hogy hagyományosan már XIII. alkalommal adhat otthon az Óbudai Egyetem az „Innováció és fenntartható felszíni közlekedés” című konferenciának.


A rektor köszöntőjében kiemelte: „egy modern társadalomban a közlekedés komoly szerepet tölt be. A modern közlekedés megteremtésének alapját pedig a szakma adja. Nevezetesen a közlekedés, a gépész, villamos ipari és az informatikus mérnöki képzés, melyben az Óbudai Egyetem komoly szerepet tölt be, hiszen mára a magyar felsőoktatás meghatározó szereplője, egyben hazánk vezető, műszaki képzést nyújtó, gyakorlatorientált intézménye, és ezt a felvett hallgatók száma is igazolja”. Beszédében azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a mai modern közlekedési járművek ezen tudományok fejlődésével jöttek létre.


A szakmai rendezvény további részében plenáris előadások hangzottak és hangzanak el különböző témákban, annak érdekében, hogy e szakterületen felhalmozott tudás érvényesüljön, és széleskörű hatást gyakoroljon a fejlesztések, az új módszerek, anyagok és technológiák elterjedésére.


A felhasználók a közlekedés és járműfejlesztésekkel kapcsolatos legújabb kutatási fejlesztésekről hallhatnak, illetve találkozhatnak azokkal a partnerekkel, akik a kutatásokat és fejlesztéseket végzik.








Frissítve: 2019.08.27.

Legfrissebb cikkek