Együttműködés Székesfehérvár városának fejlődéséért





Együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. és az Óbudai Egyetem. A Felek közös célként határozták meg, a jövőbeni kutatások helyben történő megvalósulását, amelyek alapul szolgálhatnak a gazdasági szereplők, közfeladatokat ellátó és más szervezetek részére egyes fejlesztési irányaik meghatározásához.












Székesfehérvár Önkormányzata és az Óbudai Egyetem, valamint annak Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködés hosszabb múltra tekint vissza a korábban elindult duális képzések szervezése kapcsán, amellyel hosszú távon a helyi gazdaság mérnök utánpótlásának biztosítására, valamint a város és a környékén élő középiskolás diákok számára a piacképes diploma, a gyakorlatorientált képzések, s a biztos karrier lehetőségének megteremtésére törekedtek.   


A Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. a koordináló és katalizáló szerepével az Óbudai Egyetem kutató műhelyeivel történő együttműködés során olyan elemző, összehasonlító kutatások létrejöttét tudja ösztönözni, amely Székesfehérvár városának fenntartható fejlődését támogatja. Több területet jelöltek meg a közös munka színtereként, mint például a start-upok világát, a smart city fejlesztéseket (Az okosváros geometriai alapjainak - városüzemeltetési, közlekedésszervezési, közmű üzemeltetetési, turisztikai célú - megvalósítása a közösségi adatnyeréssel, mobil felmérő rendszerek fejlesztésével), az iparvezérelte innovációs tervekhez (robotizáció, automatizáció tervezési, megvalósítási folyamatai, valamint robotok programozása, city logisztika stb), smart manufacturing megoldásokhoz való hozzájárulást, valamint a panelházak építőmérnöki vizsgálatát is.   


A rendezvényen Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere gratulált az Óbudai Egyetem rektorának (2019. július 15. napjával) kinevezéshez és jó együttműködést kívánt. Kiemelte, hogy egy élő együttműködésről, sok évtizedes kapcsolatról van szó, amelyben kiemelt stratégiai partner az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Hangsúlyozta egy város életében fontos, hogy az Egyetem jól és otthon érezze magát, így az oktatás mellett olyan kutatási feladatokba is be lehet vonni az Intézményt, amely a jövő kihívásaira segítheti a város egészének felkészítését. A Polgármester hozzátette, az együttműködéstől azt reméli az önkormányzat a következő években, hogy még több tudásra és információra tesz szert annak érdekében, hogy helyes döntéseket hozzon akkor, amikor a város jövőjével kapcsolatos feladatokra ad majd választ. 


Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, örömét fejezte ki, hogy a kutatási együttműködés aláírásával az elköteleződés egy újabb formája jött létre az Egyetem részéről. A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy ebben a digitalizált világban, az Ipar 4.0 korában, a smart city fejlesztések rengeteg műszaki megvalósítást kívánnak, olyan területeken, mint a tömegközlekedés, az adminisztrációs munka, az egészségügy stb. Hangsúlyozta, hogy ezek nemcsak műszaki megoldások, hanem az adatok elemzésével is együtt járó folyamatok, amelyek big data menedzselést, elemzéseket kívánnak meg. Az élhetőbb társadalom érdekében a műszaki megoldásokat az Egyetem fogalmazza meg, az igényeket viszont a társadalom veti fel. Az Óbudai Egyetem tudásával szolgálni tudja ezt a közeget, s a szereplők jelen együttműködését hungarikumnak minősítette a Rektor.


Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy a kutatóközpont fiatal cég, nagyívű célkitűzésekkel, elképzelésekkel, amellyel Székesfehérvár városának szebbé és jobbá tételéhez kívánnak hozzájárulni. Megemlítette, hogy a szervezet munkája során a jövőt kutatni, olyan mintha egy picit jövőbe pillantanánk. Hangsúlyozta foglalkozni kell azzal a kérdéssel, hogy a technikai változások milyen hatással lesznek a társadalomra. A cég szerepével kapcsolatban megjegyezte, fontos, hogy katalizálni tudja a kutatási folyamatokat, egyfajta enzimként hasson, s a város szolgálatába állíthassa a tudást. Megjegyezte a külföldi példák átvétele, adaptálása fontos lehet az Egyetemmel való együttműködésben, valamint a szervezet a meglévő tudást integrálni és felgyorsítani tudja. A cég egyik legnagyobb értéke a gyorsaság és ezzel kívánja segíteni az együttműködő partnereket, hogy közösen a város jobbá tételéért tevékenykedhessenek.









Frissítve: 2019. 08. 22.

Legfrissebb cikkek