Fejlődő kapcsolataink Észak-Afrikában





Az Óbudai Egyetem delegációja hivatalos látogatást tett az Algériában található Biskrai Mohamed Khider Egyetemen 2019. június 28-30-a között, ahol a korábban elkezdett együttműködés folytatásáról és a kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeiről tárgyalt. A delegációt Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem megválasztott rektora vezette, valamint a delegációban képviseltették magukat az egyes karok, az Innovációs és a Nemzetközi Igazgatóság képviselői is.













Az egyetemen tett látogatás során a Mohamed Khider Egyetem rektora, Prof. Ahmed Boutarfaia köszöntőjében méltatta az Egyetmünk sikereit és hangsúlyozta a kialakuló együttműködés jelentőségét. Az ÓE prezentációját Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem megválasztott rektora mutatta be. Az ezt követő rövid bemutatkozásokból kiderült, hogy Egyetemünk szinte minden kara számára nyitott az együttműködés lehetősége. Az Intézményünk képviselői karuk bemutatása után az általuk szervezett konferenciákra, egyéb eseményekre hívták fel a vendéglátók figyelmét, illetve konkrét meghívások is elhangzottak.  A tárgyalások eredményeként többek között az Egyetemünk társszervezője lesz a Mohamed Khider Egyetemen megrendezésre kerülő konferenciának: First International Multidisciplinary Conference on Green Innovation: „A Key Success Factor For Start-Ups and SMEs” címmel. Az ÓE tudományos megjelenések és közös tudományos publikációk lehetőségét is felajánlotta az általa szervezett IEEE nemzetközi konferenciákon. A mobilitás intenzitásának növeléséhez szükséges pénzügyi források biztosítása érdekében az ÓE 2020-ban is benyújtja az Erasmus+ pályázatot. Az ÓE korábban már aláírt egy szándéknyilatkozatot az algír intézménnyel, melynek kibővített és megújított változatában Biskrában az egyetemek vezetői most megállapodtak, és az egyezményt 2019 novemberében az ÓE Egyetem Napján fogják aláírni.



Az ÓE 2014-től fogad algériai hallgatókat elsősorban mérnökinformatikus BSc és MSc, valamint matematikus MSc képzésre a Stipendium Hungaricum program keretén belül. Az első hallgatók 2016-ban végeztek, sikeres képzésükről az algír kormány a magyarországi nagykövetségükön keresztül elismeréssel nyilatkozott, és célul tűzte ki, hogy az Óbudai Egyetemmel hosszú távon együttműködjön. A 2017-es Erasmus+ Nemzetközi kreditmobilitás keretében benyújtott sikeres pályázat ennek az együttműködésnek egy következő állomását jelentette.


 Algéria a Maghreb térség vezető tudásalapú gazdaságává kíván válni. Lakossága fiatal, a népesség 46%-a 15 éven aluli. Mivel a fejlődő felsőoktatás még nincs felkészülve a növekvő igények kiszolgálására, ez egyrészt lehetőséget jelent az ÓE számára a diplomát adó képzések vonatkozásában, másrészt a tapasztalatok átadásával fejlődési és nyitási lehetőséget az algír fél számára, amely hangsúlyozta, hogy a teljes nyitásra készül, oktatók és hallgatók cseréjét kívánja megvalósítani, közös kutatásokban, projektekben érdekelt. A jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztása révén mindkét fél profitálhat a fejlődésnek indult kapcsolatból.


 









Frissítve: 2019.08.01.

Legfrissebb cikkek