Idén is 3200 felett van az Óbudai Egyetemre felvett hallgatók száma





Ebben az évben is jól teljesített az Óbudai Egyetem az általános felvételi eljárásban, így a tavalyi évhez hasonlóan, idén is több mint háromezer-kétszázan kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől az egyetem hat karán. Ez a szám várhatóan még bővül az augusztus 26-án záruló pótfelvételi eljárásban sikeresen jelentkezőkkel.












2019. július 24-én nagy érdeklődés kísérte a Pont Ott Partit, amelynek idén az ELTE Lágymányosi Campusa adott otthont. Több ezren látogattak el az immár hagyományossá váló ponthatár-váró rendezvényre, ahol együtt izgulhattak a felsőoktatási felvételi pontszámok alakulásáért.


A lassan gyülekező, izgalommal teli fiatalokat tartalmas program várta a Pázmány Péter sétányon. Az Óbudai Egyetem külön standdal várta az érdeklődőket. Pontosan 20.00 órakor nyomták meg a ponthatárok kihirdetését jelző gombot, és megjelentek a hatalmas kijelzőn az idei számok.


A pontok kihirdetését követő sajtótájékoztatón Horváth Zita helyettes államtitkár asszony érdekes statisztikai adatokat osztott meg a sajtó képviselőivel és az érdeklődőkkel. Az idén összesen 112 034 fő jelentkezett valamely felsőoktatási intézménybe, akik közül 78 900 fő nyert felvételt. Érdekes módon országos szinten a legmagasabb bekerülési pontszámra, 440 pontra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök alapképzési szakán volt szükség. Országosan legtöbb hallgatót, összesen 2069 főt mérnökinformatikus alapszakra vettek fel, második helyen a gépészmérnöki szak végzett 1462 fővel, harmadik helyen a programtervező informatikus szak 1442 fővel. A mester szakok közül az első három legnagyobb létszámú szak a pszichológia, a vezetés és szervezés, valamint a kommunikáció és médiatudomány.


Az Óbudai Egyetem az alapképzési szakokra felvett hallgatók száma szerint az országos rangsorban a 8. helyet foglalja el az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem után.


Az Óbudai Egyetemen közel 50%-kal nőtt az önköltséges hallgatók száma, a 3215 felvett hallgató közül 481 fő választotta az önköltséges finanszírozási formát, és 2734-en tanulhatnak állami ösztöndíjasként szeptembertől.


A legtöbb elsőéves a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon kezdheti meg a tanulmányait, összesen 722 gólya került be a karra az általános felvételi eljárásban. Ezt követi kereken 700 fővel a Keleti Károly Gazdasági Kar, kiemelkedően itt a legmagasabb a költségtérítéses képzésbe felvettek száma, 207 fő. A harmadik helyen 618 fővel a Neumann János Informatikai Kar áll, amely a tavalyihoz képest közel 50 fővel tudta emelni a hallgatói létszámát. 607 új hallgatóval következik a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, ahová a második legtöbb önköltséges hallgató jelentkezett, így ezzel a 137 fővel több, mint duplájára emelte az felvett önköltséges hallgatók számát. A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon 290, az Alba Regia Műszaki Karon a tavalyinál több, 278 elsőéves kezdi meg az Óbudai Egyetem 140. jubileumi tanévét.


A legmagasabb pontszámot a Keleti Károly Gazdasági Kar gazdálkodás és menedzsment állami ösztöndíjas képzésére felvételizőknek kellett elérniük, itt 403 pont kellett a bejutáshoz. A pontszám tekintetében dobogós helyeknek számít a Neumann János Informatikai Kar magyar nyelvű mérnökinformatikus alapképzése, ahol 355 pontra volt szükség a felvételhez, valamint ugyanezen szak angol nyelvű képzése, ahová 336 ponttal lehetett bejutni.


Gratulálunk minden felvett fiatalnak, sok szeretettel várjuk szeptemberben az Óbudai Egyetem új hallgatóit!


Azoknak, akik nem nyertek felvételt egyik felsőoktatási intézménybe sem, illetve februárban elmulasztották beadni jelentkezésüket, lehetőségük van a felvi.hu-n 2019. július 29. után az Óbudai Egyetem honlapján, illetve a kari honlapokon meghirdetett képzések egyikére jelentkezni. A jelentkezési határidő 2019. augusztus 7. A pótfelvételi döntéseket 2019. augusztus 26-án teszi közzé az Oktatási Hivatal.



 









Frissítve: 2019. 07. 25.

Legfrissebb cikkek