Farkas Bertalan előadása az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai karán





Az Óbudai Egyetem Népszínház utcai épülete adott helyet 2019. május 31-én a Doktorandusz Találkozónak, amelyen Farkas Bertalan, az első és egyelőre egyetlen magyar űrhajós tartott sajátos történetekkel tűzdelt színvonalas előadást.












Az előadást a kar dékánja, Rajnai Zoltán vezette fel egy kis bevezetővel, majd köszönésképp ajándék átadásával és Nyikes Zoltán felkonferálásával átadták a szót Farkas Bertalannak, majd Szabó Józsefnek, aki részt vett az űrhajós kiképzésében.


Farkas Bertalan beszédét azzal a ténnyel kezdte, hogy az ő álommunkája egyáltalán nem az űrhajós szakma volt. Kiskorában futballista szeretett volna lenni, később vadászpilóta karrierjét kezdte építeni. Képek és érdekes adatok segítségével mutatta be élete egy részét, egy videót bizonyítékként, hogy valóban járt az űrben, valamint azt is, hogy milyen egy kétéves kiképzés a második Interkozmosz programban, amibe 1977-ben válogatták be. Ezzel felesége szívét nem igazán boldogította, neki is azt mondta, amit magában gondolt minden egyes kiesési lehetőség után: „a következőben úgyis kiesek”. Azonban ez nem így történt, a Csillagvárosba bejutott a legjobb négy, Buckó Imre, Elek László és Magyari Béla között, majd Magyari Bélával, régi barátjával maradt a végére. Kettejük közül döntöttek és végül őt választották Valerij Kubaszovval egyetemben, Magyari Béla és társa továbbra is készen állt a helyettesítésre.


Szabó József szerint, lehetséges, hogy az ő keze is benne volt abban, amiért Farkas Bertalant választották, ugyanis az orvosok tanácstalanok voltak, egyikük a véleményét kérte. „Ahányszor én voltam Csillagvárosban, minden alkalommal a Berci beszélt. Farkas Berci egy jó kiállású, jó dumás srác. Beszélgettem Bélával és úgy érzem egy kicsit gátlásos a beszédben.” – válaszolta. Mindenki tudta, hogy az első magyar űrhajósnak rengeteg helyen kell megjelennie, és nyitott, közlékeny személyiséggel kell rendelkeznie; ez eggyel több indok volt amellett, hogy miért Farkas Bertalan legyen Magyarország űrhajósa.



A hallgatók kíváncsian, nagy érdeklődéssel, sok kérdést feltéve követték az érdekfeszítő előadást, még néhány kisgyermeket is sikerült elkötelezetté tenni az űrhajós pálya iránt.


Az előadás befejeztével Farkas Bertalan és Szabó József is örömmel osztotta az autógrammokat és állt be a fényképekhez.








Frissítve: 2019.06.20.

Legfrissebb cikkek